Dijalog o otvorenim pitanjima

Izvor: RTS, 20.Mar.2009, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog o otvorenim pitanjima

Hrvatska i Srbija imaju otvorena pitanja oko kojih ne postoji saglasnost, kao što su hrvatsko priznanje nezavisnosti Kosova i tužba i kontratužba pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za genocid, rekao predsednik Srbije Boris Tadić posle razgovora sa hrvatskim premijerom Sanaderom. Nećemo zaboraviti prošlost, ali nećemo ni živeti u njoj poručio hrvatski premijer.

Predsednik Srbije Boris Tadić i hrvatski premijer Ivo Sanader, ocenili su na zajedničkoj konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novinare u Beogradu, da je saradnja dveju država izuzetno značajna za stabilnost čitavog regiona.

Srpski predsednik je istakao da Hrvatska i Srbija imaju otvorena pitanja oko kojih ne postoji saglasnost, kao što su hrvatsko priznanje nezavisnosti Kosova i tužba i kontratužba pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za genocid, ali je naglasio da, i pored toga, moraju da sarađuju u budućnosti.

Tadić i Sanader su istakli da Srbija i Hrvatska žele da postanu članice Evropske unije i da se obe države zalažu za prosperitan i stabilan region jugoistočne Evrope.

"Odnosi Srbije i Hrvatske su u 20. veku bili duboko traumatizovani, i mi želimo da te odnose sada detraumatizujemo. Srbija želi da bude garant mira u regionu i to je od koristi čitavom regionu i svim nacijama i građanima koji žive u regionu", naglasio je predsednik Srbije.

Srpski predsednik je naglasio da oko nekih tema nema saglasnosti, ali da se traga za rešenjima i "oko pitanja oko kojih dugo nećemo imati zajednički stav".

"Za nas je u Srbiji bilo izuzetno teško kada je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova, ali će Srbija nastaviti da brani svoj integritet diplomatskim i pravnim sredstvima i više neće voditi ratove", rekao je Tadić.

Hrvatski premijer je ocenio da je "došlo vreme pune afirmacije hrvatske i srpske politike u međunarodnoj zajednici", dodavši da "pitanja možemo rešavati sami i da nam uvek ne treba tutor za ta pitanja".

"Mene kao predsednika hrvatske vlade ne zanima previše šta je bilo juče. Ne bežim od prošlosti, ali me pre svega zanima šta možemo danas učiniti za zajedničko nastojanje da uđemo u EU. Francuska i Nemačka su vekovima ratovali, ali su danas okosnica EU, pa saradnja Zagreba i Beograda, u malom, može preslikati ovaj evropski primer", istakao je Sanader.

Pokrenuta otvorena pitanja

Premijeri Srbije i Hrvatske, Mirko Cvetković i Ivo Sanader, izjavili su da su u razgovorima pokrenuli mnoga otvorena pitanja koja postoje u odnosima između dve države, ali i priznali da će za rešavanje nekih od njih biti potrebno više vremena.

"Očekujemo da će neka pitanja biti rešena vrlo brzo, a da će neka početi da se rešavaju u budućnosti uz stalnu potrebu da se uspostave bolji odnosi između dveju država", rekao je Cvetković na zajedičkoj konferenciji za novinare sa Sanaderom.

Premijer Srbije je istakao da i dalje postoje krupne razlike u stavovima Beograda i Zagreba koja se tiču pre svega teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno hrvatskog priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid i srpske kontratužbe.

"Nećemo zaboraviti našu nedavnu prošlost, ali nećemo ni živeti u njoj", poručio je Sanader, dodavši da su na sastanku, pored nekih teških pitanja, otvorena i ona lakša, poput saradnje u oblasti energetike.

Premijer Hrvatske je podsetio da će njegova zemlja postati članica NATO-a 3. aprila i naglasio da će Hrvatska pružati podršku Srbiju na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

"Sutra ćemo, kao članica NATO, davati podršku susedima. Nećemo se ponašati kao Slovenija, već ćemo se držati principa - što je našim susedima bolje i nama je bolje", istakao je Sanader.

Potpisana dva sporazuma

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević i državni sekretar za politička pitanja u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova i integracija Bjanka Matković potpisale su u ime dve države Protokol o saradnji u procesu evropskih integracija.

Istovremeno, ministar prosvete u Vladi Srbije Žarko Obradović i njegov hrvatski kolega Božo Biškupić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti jezika i književnosti.

Sanader se sastao sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović. Razgovarano je o mogućnostima za unapređenje parlamentarne saradnje dve države.   

"Konstatovali smo da će najobjektivniju ocenu o prošlosti dati istorija i istoričari, ali smo konstatovali i da su sve rane ljudi u Srbiji i Hrvatskoj još uvek vrlo sveže i da sam postupak jačanja tih odnosa treba da bude osetljiv, sa dosta senzibilnosti, ali da je neophodan", rekla je predsednica Skupštine.



Energetsko-poslovni forum


Ministar rudastva i energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da će Srbija i Hrvatska sva energetska pitanja rešavati u skladu sa međunarodnim sporazumima i u svetlu dobrosusedskih odnosa.

U izjavi novinarima, posle razgovora Škundrića i potpredsednika hrvatske vlade Damira Polančeca sa predstavnicima energetskih kompanije dve zemlje, rečeno je da je energetsko-poslovni forum bio više nego koristan, jer je razgovarano o povećanju saradnje Srbije i Hrvatske.

Škundrić je podsetio da su Srbija i Hrvatska ugovorne strane Energetske zajednice i da obe zemlje unapređuju svoju strategiju u oblasti energetike u cilju stvaranja stabilnog tržišnog okvira, koji je sposoban da privuče investicije u gasnu i naftnu infrastrukturu i proizvodnju struje.

Potpredsednik vlade i ministar privrede, rada i preduzetništva Hrvatske Damir Polančec naglasio je da su razmenjene važne informaciji koje se tiču energetskog sektora i da se iskristalisalo nekoliko važnih pitanja, gde bi saradnja mogla Srbije i Hrvatske mogla da bude poboljšana.

Nekoliko desetina građana protestovalo je ispred zgrade Vlade Srbije u znak protesta zbog dolaska premijera Hrvatske Ive Sanadera u zvaničnu posetu Srbiji.

Nikolić: Kurtoazni odnosi dve zemlje

Pojedini političari smatraju da hrvatska delegacija nije zaslužila dobrodošlicu.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska "ne zaslužuje da Srbija sa njom ima bilo kakve odnose osim kurtoaznih diplomatskih".

"Hrvatska nije demokratska zemlja, nije nikakav partner Srbiji, i Hrvatska nije zaslužila da joj se Srbija izvinjava za bilo šta", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.