Dijalog Beograda i Prištine nikada nije stao

Izvor: B92, 04.Dec.2018, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dijalog Beograda i Prištine nikada nije stao"

"Dijalog Beograda i Prištine nikada nije stao i nisam pesimista kada je reč o trenutnoj situaciji u pregovorima o pravno obavezujućem sporazumu."

To je rekla direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajnhorst.

Ajnhorst je tokom debate o proširenju EU na Zapadni Balkan kojiu je u Briselu organizovao Centar za evropsku politiku, navela da je ključna uloga EU da “dovede Beograd i Prištinu za sto”.

“Tu se stvari dešavaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Date ljudima da sednu zajedno, da pričaju u različitim formatima. To je ono što mi moramo da obezbedimo. Dijalog nikada nije stao, on traje”, poručila je Ajnhorstova.

Ona je na pitanje Tanjuga kako bi ocenila trenutnu situaciju u dijalogu Beograda i Prištine, uzimajući u obzir takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije, ali i najavu formiranja vojske Kosova srednom decembra, odgovorila da i pored svega nije pesimista.

“Nisam pesimistična i pored pominjanja krize u odnosima. Ako u medijima nemate izveštaje o redovnim sastancima i finalne rezulatate, onda ni finalno rešenje ne izgleda blizu. Ali mi radimo na tome i nastavićemo to da radimo”, objasnila je Ajnhorstova.

Ona je izričito naglasila da EU kao posrednik u dijalogu neće govoriti o njegovom sadržaju i elementima i da je na Beogradu i Prištini da odgovore na to.

“Ono što mogu da kažem jeste da se posao na pravno obavezujućem sporazumu mora finalizira što pre. To je važno za Beogarad i Prištinu, region i EU. I mi nastavljamo svoj posao u tom pravcu”, kaže Ajnhorstova.

Ona je navela da će se šefica EU diplomatie Federika Mogerini do kraja svog manda, koji ističe sledeće godine, zalagati da se dođe do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Sporazum mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom, mora da bude prihvatljiv za region, a ne samo za Beograd i Prištinu i na kraju mora da se složi i Savet bezbednosti UN”, navodi Ajnhorstova.

Direktorka za zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne odnose navodi da su od do sada postignutih 16 dogovora iz okvira dijaloga “neki primenjeni, a neki ne”, i da je uvek bilo na Beogradu i Prištini da odluče o brzini, sadržaju i mogućim dogovorima.

“Uvek smo tražili od Beograda i Prištine da i svoje javno obraćanje drže u određenim okvirima, jer puno stvari se pojavljuje u medijima i što je uvek izazov regulisati”, ocenjuje Ajnhorstova.

Angelina Ajnhorst zaključuje da je u interesu obe strane da se dogovore i da u dijalogu mora postojati “poštovanje i poverenje” sve tri strane.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ajnhorst: Dijalog Beograda i Prištine nikada nije stao

Izvor: Blic, 04.Dec.2018

Direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajnhorst kaže da dijalog Beograda i Prištine ”nikada nije stao” i da ona nije pesimista kada je reč o trenutnoj situaciji u pregovorima o pravnoobavezujućem sporazumu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.