Digitalizacija zdravstva u Srbiji šansa i za razvoj ICT sektora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2020, 00:04

Digitalizacija zdravstva u Srbiji šansa i za razvoj ICT sektora

Srbija je načinila nekoliko važnih koraka na putu digitalizacije zdravstva, ali veliki posao tek predstoji. Ta transformacija je šansa, ne samo za razvoj zdravstvenog sistema, već i za razvoj ICT sektora u Srbiji, smatraju učesnici tribine "Digitalna transformacija zdravstva".

Tribinu je organizovala Švajcarsko-srpska trgovinska komora (Š STK), zajedno sa kompanijom Roš, jednim od osnivača komore, a skup je otvorio ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori Urs Šmid. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Šmid je naveo da Švajcarska već snažno podržava inicijative za promociju digitalne ekonomije u Srbiji i saradnju sa švajcarskom poslovnom zajednicom koja investira u ICT, koju je moguće dodatno osnažiti, navodi se u saopštenju Š STK-a.

Predsednik Š STK-a Majo Mićović fokusirao se na zaštitu podataka. On je istakao da je važno isplanirati sistem sigurnosnih mera koji će pratiti sve procese u digitalizaciji zdravstva i dodao da Švajcarska i Srbija mogu odlično da sarađuju na tom polju.

Savetnik predsednice Vlade Srbije za digitalno zdravstvo Dejan Kovačević je rekao da je srpska vlada prepoznala potrebu saradnje sa privatnim sektorom u postavljanju i napretku ka strateškim ciljevima kao što su viši kvalitet zdravstvene zaštite, povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema i otvaranje vrata za istraživanja i inovacije u zdravstvu korišćenjem modernih tehnologija.

Nik Guldemond, istraživač Medicinskog centra Univerziteta u Lajdenu, naveo je da su postojeća digitalna rešenja koja se koriste u zdravstvu najčešće nepovezana, a da personalizovana zdravstvena zaštita koja anticipira potrebe pacijenata zahteva dobru povezanost i komunikaciju i da je zbog toga važno potpuno redizajnirati zdravstvene sisteme.

Nebojša Đurđević, direktor Inicijative „Digitalna Srbija", ukazao je na to da jedinstvena prilika da se iz Srbije promeni svet u domenu zdravstva, baš kao i u mnogim drugim oblastima, leži u startapima.

Đurđević je naglasio da startapi iz male zemlje kao što je Srbija imaju podjednake šanse da postanu globalni lideri u svom domenu i da, pored unapređenja svetskog zdravstva, donesu ogromnu dobit za srpsku ekonomiju.

Ana Govedarica, generalna direktorka kompanije Roš za Srbiju i Crnu Goru i potpredsednica Š STK-a, istakla je da Srbija već ima dobru osnovu za digitalizaciju zdravstva jer je veliki deo ustanova već integrisan kroz dve informatičke platforme.

Ona je istakla da je sada važno razviti sredstva koji će sve raspoložive podatke obrađivati i koristiti tako da lečenje i sam zdravstveni sistem budu efikasniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.