Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2016, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalizacija u BiH

Bosna i Hercegovina konačno je, poslije nekoliko godina kašnjenja, pustila testni digitalni signal i praktično otpočela proces digitalizacije koji je u Evropi i zemljama regiona već odavno završen.

Ono što su normalne zemlje uradile za dvije, tri ili pet godina, BiH je trebalo punih deset, iako je bila možda jedna od rijetkih koja je na vrijeme obezbijedila novac i formirala tim eksperata zadužen za proces prelaska s analognog na digitalno emitovanje signala.

Kako to >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << obično biva, pogotovo kada je BiH u pitanju, tamo gdje je novac  tu nastaju problemi, sukobljavaju se razni interesi i svi pokušavaju da se ograde u milionski vrijednim tenderima, koji su upravo zbog toga i propadali.

Prvi takav tender, vrijedan 6,8 miliona KM, raspisan je početkom 2011. godine, ali je sproveden i zaključen tek u 2014, s obzirom na to da se, vjerovatno, pojedinci nisu mogli pronaći u njemu. Nakon što su se rastalili na tenderima, na scenu je stupila politika, opstrukcija i tako sve do prije nekoliko dana kada su javni emiteri testno pustili digitalni signal i potpuno zbunili javnost, a javili su se i prvi problemi.

Tom kako su ga nazvali istorijskom danu nije prethodila nikakva medijska kampanja kao što su to radile Hrvatska, Srbija, Crna Gora i sve normalne zemlje u Evropi, koje su u digitalizaciji vidjele šansu i iskoristile je na pravi način kako bi u budžete upumpali nekoliko desetina miliona evra. Umjesto da javnosti objasne o čemu se zapravo radi, šta je digitalizacija i koji je njen značaj, ministri, direktori i razni "stručnjaci" potrčali su da uberu neki poen i pored toga što za još najmanje dvije godine nećemo osjetiti blagodeti digitalne ere u BiH.

Sa digitalizacijom u finansijskom smislu isti je slučaj kao i sa kontrolom neba, gdje smo isključivo unutrašnjim kriminalom i opstrukcijama izgubili desetine, pa i stotine miliona maraka.

Nebom i kontrolom vazdušnog prostora su se bavili svi jer je atraktivno, zanimljivo i lako za shvatiti, a digitalizacijom, osim onih koji su imali debele koristi, niko, posebno oni koji za početak treba da shvate da je radiofrekventni spektar (koji se digitalizacijom značajno oslobađa) ograničeni resurs svake države, a kojim danas gospodari nekolicina ljudi koji su, na kraju krajeva, i zaslužni zbog čega na digitalizaciju čekamo skoro deceniju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.