Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada

Izvor: Kurir, 19.Sep.2013, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada

Digitalizacija sadržaja koji predstavljaju kulturnu baštinu Grada jedan je od prioriteta kulturne strategije Grada Novog Sada u skladu sa politikom digitalizacije koju promoviše Evropska unija.

Projekat Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada deo je dugoročnog strateškog plana.

Sistematizovaće se već digitalizovana građa i digitalizovati odabrana kulturna baština Novog Sada

Ovaj projekat kao polaznu tačku uzima bogato nasleđe Novog Sada, kolekcije dokumenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i dobara koji se nalaze u arhivama novosadskih institucija kulture.

Cilj ovog projekta jeste čuvanje kulturne baštine Novog Sada i činjenje je dostupnom građanima kroz njenu digitalizaciju i sistematizaciju u jedinstvenu bazu podataka  i kreiranje onlajn platforme kojom će se obezbediti veću vidljivost sadržaja i samim tim postati dostupnija građanima.

Nosioci projekta Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada su Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Kulturni centar kao resursna institucija za kulturu u Novom Sadu i JKP Informatika vodeće preduzeće u oblasti savremenih informacionih tehnologija.

Korišćenjem tehnologije iz SAD i vodeći se pravilima i principima Evropske Unije u polju digitalizacije nosioci projekta okupiće novosadske institucije koje će ustupanjem svojih sadržaja, pored očuvanja, povećati svoj učinak i olakšati proces korišćenja sadržaja.

Kulturno nasleđe i infrastruktura koju Novi Sad poseduje kao i aktuelni svetski razvojni trendovi i prioritet Evrope i SAD, obavezuju nas da učinimo važan iskorak i partnerski naš Grad učinimo prestonicom digitalizacije u jugoistočnoj Evropi

Budimo svi tim za Evropsku prestonicu kulture.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2013

Sporazum o saradnji institucija koje su uključene u projekat „Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada" potpisali su danas u Gradskoj kući direktori Javno preduzeća "Informatika" i Kulturnog centra Dejan Čelar i Andrej Fajgelj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.