Izvor: B92, 10.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diego Arija: Vens, Oven, Gali, Un i Milošević kreirali osnove Velike Srbije

Hag -- Bivši ambasador Venecuele u UN Dijego Arija izjavio je na suđenju bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću da je tokom 1993. godine i rata u Bosni, u sedištu UN u Njujorku izvedena "najveća operacija prikrivanja" činjenica. U interpretaciji Dijega Arije, velike sile, sa izuzetkom SAD-a, tolerisale su "agresiju Jugoslavije na Bosnu", što je omogućilo i zločin u Srebrenici. Arija je srspke snage, za koje je rekao da su imale podršku Beograda, optužio da su preuzimanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << enklave Srebrenica, 1993.godine, počele sa "usporenim genocidom" muslimanskog stanovništva, rekavši da zbog toga broj žrtava u tom gradu ne iznosi 7.000 koliko je prema navodima Tužilaštva ubijeno u julu 1995. godine, već 20,000 koliko je prema njegovim tvrdnjama nastradalo ili nestalo od zauzimanja grada 1993. godine.

Arija je ispričao da je 1993. godine na beogradskom aerodromu video Radovana Karadžića koji mu je rekao da su stanovnike Srebrenice "opkolili poput pacova". "Sve vreme se smeškao, rekao je da ne zna da u gradu nema struje, vode, doktora," rekao je Arija.

Bivši ambasador Venecuele, koji je osim trodnevne posete regionu u aprilu 1993. godine, razvoj situacije u Bosni pratio iz Njujorka, izjavio je da su mirovni pregovarači lord Dejvid Oven i Sajrus Vens, kao i generalni sekretar UN Butros Gali i stalne članice Saveta bezbednosti bile upoznate sa težnjom Beograda za stvaranje "Velike Srbije" i da su omogućili podelu Bosne i Hercegovina "po principima aparthejda".

"Kažete da su Vens, Oven i Savet bezbednosti zajedno sa mnom kreirali osnove za Veliku Srbiju. Gospodine Arija, pa to je neozbiljno," pitao je Milošević. A Arija odgovorio: "Ne, meni tako ne izgleda. Od prvih pregovora do krajnjeg ishoda sve je odražavalo ono što se na kraju i desilo - nacionalnu podelu Bosne." Arija je ocenio da su "Srbi varali međunarodnu zajednicu" i da su mirovne planove koristili kao oruđe za ostvarenje svojih ciljeva. Na pitanje Miloševića da li, onda, smatra da je i Dejtonski sporazum pogrešan, Arija je rekao da je, po sklapanju sporazuma, osetio olakšanje jer je došlo do mira ali "da ne misli da je to najvažnije". "Bosanska vlada nije imala drugog izbora osim da to prihvati. Zemlja je bila uništena, narod podvrgnut genocidu i zločinima protiv čovečnosti i na kraju je BiH podeljena na etničkim osnovama", kazao je svedok.

Svedočeći na suđenju Miloševiću, jedanaest godina posle događaja o kojima je reč, Arija je teško optužio nekadašnjeg generalnog sekretara Butrosa Butrosa Galija, za koga je rekao da ambasadore u UN nije na vreme obaveštavao o pravom stanju stvari u Bosni. Na konstataciju Miloševića da u pismenoj izjavi Arija sugeriše da je Gali ne samo neblagovremeno obaveštavao o događajima u Bosni nego je "u nekim slučajevima dostavljao dezinformacije", Arija je rekao da nikoga ne optužuje, ali da ostaje pri tvrdnjama da kao predstavnik Venecuele i Pokreta nesvrstanih nije redovno i tačno izveštavan o razvoju situacije u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. Arija je rekao da su odluke u SBUN donošene iza zavorenih vrata bez uključivanja nestalnih članica tog tela i nesvrstanih zemalja, što je među njima izazivalo nezadovoljstvo.

Osim generalnog sekretara Arija je optužio i mirovne snage UN na terenu za koje je rekao da "bili stražari u koncentracionom logoru koji su u Srebrenici držali Srbi". Jedan oficir, koga je identifikovao kao brigadira Hejsa, navodno ga je sprečio da obavi posmatračku misiju, prilikom posete Srebrenici 1993. godine, rekavši mu uz to da "snage UN na terenu smatraju nevažnim rezolucije koje se donose u sedištu organizacije u Njujorku". Zbog svega toga, rekao je Arija, deo ambasadora u UN, koji se informisao "nezvaničnim kanalima" i čitajući izveštaje svetskih medija zalagao se za drugačiju politiku i ukidanje embarga na uvoz oružja u Bosnu.

Arija je rekao da mu nije poznat izveštaj generalnog sekretara UN Butrosa Galija iz februara 1992. godine u kome je navedno da je Jugoslavija povukla svoje snage iz Bosne i da su u toj republici ostali samo državljani Bosne, koji su se priključili VRS-u ili TO Bosne i Hercegovine. Arije je izjavio da ne zna ko je Naser Orić, u Hagu optuženi bivši komandant vojne policije Armije BIH na području Srebrenice i Bratunca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.