Dezerter otkrio zašto neće na front

Izvor: B92, 22.Avg.2023, 23:34

Dezerter otkrio zašto neće na front

Ukrajina se bori da zadovolji potražnju za vojnicima.

Dobrovoljci nisu dovoljni. Ukrajina mora da obešteti desetine hiljada mrtvih i povređenih. Mnogi su samo iscrpljeni nakon 18 meseci borbe protiv Rusije.

Neki muškarci ipak ne žele da se bore. Hiljade dezertera je napustilo zemlju, ponekad nakon podmićivanja zvaničnika, dok drugi pronalaze načine da izbegnu kancelarije za regrutaciju, koje se optužuju za sve oštriju taktiku, piše Bi-Bi-Si.

"Sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je veoma zastareo," kaže Jehor. Gledao je kako njegov otac pati od psihičkih problema nakon što je služio u sovjetskoj armiji u Avganistanu.

Zato ne želi da se bori. Tražio je da se njegovo pravo ime ne koristi za zaštitu njegovog identiteta. Pre ruske intervencije, muškarcima koji nisu hteli da služe vojsku nudila bi se alternativa kao što su poljoprivredni ili socijalni rad. Taj izbor je nestao sa početkom vanrednog stanja prošle godine, ali Jehor smatra da bi to i dalje trebalo da bude dostupno.

Nedavno je poslan u regrutni centar nakon što ga je zaustavila policija u Kijevu, koja ga je optužila da je izbegao regrutaciju. Na kraju su ga pustili kući, jer je rekao da ima problema s leđima, ali boji se da se sledeći put neće izvući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.