Devojka dobila specijalni monitor jer sve vidi naopačke

Izvor: Blic, 13.Mar.2013, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojka dobila specijalni monitor jer sve vidi naopačke

U kancelariji 53 gradske uprave Užice stoji monitor računara kakav se nigde više ne sreće. Slika je okrenuta za 180 stepeni. Ta mašina specijalno je prilagođena Bojani Danilović, medicinskom fenomenu, devojci koja sve vidi naopako. Sada konačno može da čita vesti sa portala „Blica“

- Namenski je zbog mene programerka okrenula sliku. Vama izgleda neshvatljivo, ja sada tekst vidim potpuno normalno - priča Bojana.

Za ovu Užičanku svet je okrenut naglavačke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zbog čega - nauka još nije precizno definisala. Neurolozi iz Masačusetsa testirali su Bojanu i utvrdili da ima drugačije vidno polje, da njen mozak detektuje prizor potpuno uobičajeno, ali da sliku prima obrnuto.

- Dali su mi dijagnozu „fenomen u prostornoj orijentaciji“ - kaže ova devojka.

Softver njenog monitora je modifikovan tako da su, na primer, na stranici u „Vordu“ komande sa vrha smeštene u dno ekrana i obrnuto.

Kada piše na papiru iz donjeg desnog ugla olovkom krene nalevo, ispisujući slova naopačke. Nameštamo kazaljke na satu na “pola šest”…

- Meni sat kaže da je tačno tri - smeje se Bojana Danilović, po struci ekonomista.

Dovoljno je da Bojana okrene tastaturu naopačke i kucanje može da počne

Njenim slučajem bavi se godinama tim naučnika sa Harvarda i MIT univerziteta u Bostonu. Konstatovali su da je zdrava i ličnost sa natprosečnom inteligencijom.

- Kazali su mi da je bilo ljudi koji su pisali slično, ali su ostale testove uradili normalno - nastavlja naša sagovornicama koja jer doskora radila u pisarnici.

- Stranke su se smejale ili zgražavale, slikale me telefonima, dok sam obrasce popunjavala naopako - iskrena je Bojana kojoj, međutim, zbog loše orijentacije nije dozvoljeno da polaže vozački ispit.

- Monitor su mi sad podesili i jedino kad bi se još našao neko stručan da mi podesi titl filma na TV-u - pola u šali, pola u zbilji primećuje Bojana Danilović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Djevojka dobila specijalni monitor jer sve vidi naopačke

Izvor: Cafe.ba, 13.Mar.2013

U kancelariji 53 gradske uprave Užice stoji monitor računara kakav se nigdje više ne sreće. Slika je okrenuta za 180 stepeni. Ta mašina specijalno je prilagođena Bojani Danilović, medicinskom fenomenu, djevojci koja sve vidi naopako.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.