Izvor: Blic, 16.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčice samo traže nove krpice

Devojčice samo traže nove krpice

Adolescentkinji je teško reći 'ne'. Naročito ako vam kaže da sve njene drugarice nose odeću ili imaju ranac određene marke i da ste vi jedina majka koja svom detetu neće da kupi ono što želi. Ali, to nipošto ne znači da treba da odrešite kesu i skinete sebi taj problem s vrata! O svakom takvom zahtevu treba da porazgovarate. Francuski psiholog dr Beatris Koper-Rojer daje neke korisne savete koji će vam pomoći da prevaziđete neprijatne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << situacije.

Neka malo sačeka. Ako je naterate da se malo strpi, možda će i sama doći do zaključka da joj ono što traži i nije baš neophodno. Nekoliko dana razmišljanja takođe mogu da joj pomognu da shvati šta se zaista krije iza tog zahteva. Možda samo potreba da porazgovara s nekim, da skrene pažnju na sebe... Pitajte je zašto joj je toliko stalo do toga što traži. To je odlična prilika da porazgovarate malo o modnim diktatima, ali i o njenom izgledu.

Kažite da će dobiti ono što traži, ali kao poklon za neku posebnu priliku. U tim godinama deca savršeno dobro razumeju da porodični budžet nije neograničen. Dakle, može, ali kao poklon za rođendan, Uskrs... Tako će taj predmet dobiti dodatnu, afektivnu vrednost i vaša ćerka neće tako lako doći u iskušenje da ga odbaci samo zato što je izašao iz mode, ili iz nekog drugog banalnog razloga.

Tražite od nje da izabere. Hoće sve i to odjednom... Recite joj da može da dobije samo jednu stvar i da može sama da odluči šta će to biti. Tako će naučiti da pravi hijerarhiju svojih želja i potreba.

Tražite protivuslugu. Smatrate da joj nove patike uopšte nisu potrebne i da je model koji je izabrala grozan? I pored toga, može da ih dobije, ali pod uslovom da vam pomogne u obavljanju kućnih poslova. Tako će naučiti da sve ima svoju cenu i napraviće značajan korak na putu ka osamostaljivanju. CDC/GB Sad se duri

Uspešno odolevate najnovijem zahtevu, ali ona se duri i situacija u kući postaje napeta. Imajte na umu da adolescenti vole sučeljavanja te vrste. Tako pokazuju da se razlikuju od roditelja i to ih učvršćuje u uverenju da su dovoljno zreli. Nemojte previše dramatično da je shvatite, ali nemojte ni da dopustite da to traje previše dugo. Pokušajte da ponovo uspostavite dijalog, ali nipošto ne odustajte od odluke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.