Devojčica traži zaštitu predsednika

Izvor: B92, 08.Jan.2014, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica traži zaštitu predsednika

Laškargah -- Desetogodišnja devojčica, koja tvrdi da ju je brat naterao da pokuša samoubilački bombaški napad, apelovala je na predsednika Avganistana da je zaštiti.

Ona je u intervjuu za agenciju AP rekla da se plaši da će, ako se vrati kući, njena porodica opet od nje tražiti da se opaše eksplozivom i raznese sebe i druge.

Zbog toga, kako kaže, moli predsednika Karzaija da je smesti na neko dobro mesto.

Desetogodišnju devojčicu po imenu Spozmai pritvorila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je policija u ponedeljak, nakon neuspelog pokušaja da aktivira bombu na jednom kontrolnom punktu na jugu distrikta Kan Nišin i trenutno se nalazi pod zaštitom policije u Laškargahu, prestonici provincije Helmand.

Policija nastavlja potragu za njenim bratom za koga se veruje da je pobegao sa "samoubilačkim prslukom".

"Ako se vratim kući, biće isto, teraće me da obučem prsluk opasan eksplozivom i raznesem se. Bog me nije stvorio da budem bombaš samoubica", rekla je ona.

Portparol guvernera provincije Helmand kaže da policija "vrlo pažljivo" istražuje ovaj slučaj i da će se više detalja o tome znati kada se završi ispitivanje devojčicinog oca, koji je uhapšen.

On je rekao da vlasti žele da zaštite život ove devojčice, jer situacija u Helmandu nije bezbedna.

Policija veruje u devojčicinu priču, koja je rekla da ju je brat naterao da obuče prsluk sa eksplozivom i dođe do policijskog punkta kako bi policajce zamolla da je prevezu u susednu provinciju.

Ona je u poslednjem trenutku odustala od plana i njen brat Zahir je pobegao sa prslukom, kaže policija.

Karzai je osudio talibane zbog toga, ali su oni negirali učešće u incidentu.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava veruju da talibani povremeno koriste decu za izvođenje samoubilačkih napada, mada u retkim slučajevima devojčice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.