Izvor: S media, 23.Dec.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica sejala strah među logorašima

Monika Ilić Simonović se sumnjiči da je kao maloletnica počinila ratni zločin, ali Tužilaštvo smatra da joj treba suditi po krivičnom postupku za punoletne osobe.

Kako Blic saznaje, Monika je locirana nakon praćenja telefonskih razgovora sa mobilnih i fiksnih telefona koje je koristila. Saznaje se i da je uhapšena u centru Prijedora, gde se u neposrednoj blizini nalazi prodavnica njenog supruga, koji je takođe rodom iz Brčkog.

Nezvanično, jedno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vreme je živela i u Srbiji pod lažnim imenom, a za njeno kretanje po susednim državama znala je policija Distrikta. Simonovićeva ima i BiH i srpsko državljanstvo.

Prema svedočenjima brčanskih logoraša, bila je u to vreme devojka Gorana Jelisića Adolfa, koga je Haški tribunal 2001. godine osudio na 40 godina zatvora zbog zločina u logoru “Luka”. Sestra je Konstantina Simonovića Koleta, bivšeg upravnika ovog logora, koji je pred Osnovnim sudom u Brčkom priznao krivicu i osuđen je na šest godina zatvora koju služi u Foči.

Rođena je 1975. godine u Brčkom kao vanbračna ćerka Vere Simonović i Bore Ilića. Za Veru Simonović se priča da je tokom rata vodila ozloglašenu kafanu-bordel “Westfalia”, u kojoj su seksualno zlostavljala devojčice i žene nesrpske nacionalnosti.

Uhapšena "Devojka monstrum"! (VIDEO)

Brčko: Moniki Simonović jednomesečni pritvor

Pravosnažno presuđeno u predmetu "Zvornik 2"

Monika se posle rata udala, ali nije trajno napustila BiH. Sumnjiči se da je 1992. godine počinila neka od najtežih zločina u logoru. Mada je izgledala kao [b]devojčica[/b], bivši logoraši tvrde da je radila stvari koje se teško mogu i prepričati. Kao maloletna devojka zajedno sa Jelisićem u logoru “Luka” je 1992. godine, po svedočenjima bivših logoraša, zatvorenicima vadila oči i čupala grkljanje.

Surova devojčica

Džafer Deronjić, jedan od zatvorenika logora „Luka“ i haški svedok, juče je za sarajevske medije govorio o danima provedenim u zatočeništvu i metodama mučenja kojima su bili izloženi.

"Sa njom su uvek bila dva čuvara, kao i njen ljubavnik Goran Jelisić i brat Konstantin. Dva-tri puta dnevno je ulazila u hangar i birala ljude koje će tući. Jednom je na ulazu u hangar čoveku razbijenom flašom isekla celo lice. Više ga nismo videli, možda je i ubijen", ispričao je Deronjić.

Mnoga ubistva u logoru opisao je tokom svedočenja na suđenju Goranu Jelisiću u Hagu.

Po nekim izjavama zatvorenika, brutalno pretučenim logorašima sipala je kiselinu po ranama, a jednom dvadesetogodišnjem mladiću navodno je razbijenom flašom rasparala stomak. Po nekim izjavama, jednom je u logor došla sa pratiocem koji je imao krvavi nož i zatvorenike je terala da ližu tu krv.

Tužilac: Suditi po krivičnom postupku za punoletne osobe

Međunarodnu poternicu za Monikom raspisale su policijske agencije na osnovu naredbe Osnovnog suda Brčko distrikta. Uhapsili su je pripadnici MUP RS, CJB Banjaluka i policije Brčko distrikta.

Glavni tužilac Brčko distrikta Zekerija Mujkanović rekao je juče, nakon što je prvi put saslušana Monika Ilić, da je stav Tužilaštva da joj treba suditi po krivičnom postupku za punoletne osobe, iako je krivična dela koja joj se stavljaju na teret uradila kao maloletnica.

Ovakav stav je obrazložio činjenicom da je sudska praksa da se u ovakvim slučajevima primenjuje isti pristup, kao i to da treba uzeti u obzir njenu sadašnju dob i vrstu krivičnog dela koje joj se stavlja na teret. On je najavio da će Tužilaštvo predložiti Osnovnom sudu određivanje pritvora za osumnjičenu u trajanju do 30 dana pošto smatra da postoji opasnost od njenog bekstva.

Moniki je određen pritvor od mesec dana. Opširnije čitajte OVDE.

(Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.