Devizne rezerve NBS 13,37 miljardi evra, uvećane lani za 2,1 milijardu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2020, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve NBS 13,37 miljardi evra, uvećane lani za 2,1 milijardu

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su u 2019. godini za 2,1 milijardu evra i iznosile su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, 13,37 milijardi evra, saopšteno je iz NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 174 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (iznos >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umanjen za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra su dostigle 11,44 milijade evra i bile su veće za 2,6 milijardi u odnosu na kraj 2018. godine, dok su u decembru povećane za 43 miliona evra.

I bruto i neto devizne rezerve NBS su na kraju decembra prošle godine bile na najvišem nivou od 2000. godine, otkad se na ovaj način prate podaci.

Prošlogodišnje povećanje bruto devizni rezervi od 2,1 milijardu evra, u celosti se može pripisati aktivnostima NBS, koja je na domaćem deviznom tržištu neto kupila devize u iznosu od 2,7 milijardi evra.

Iz centralne banke ističu da je to najzdraviji način povećanja rezervi jer ne podrazumeva bilo kakvo zaduživanje, niti druge obaveze.

Rast rezervi ostvaren je u ambijentu snažnog razduživanja države u deviznom znaku po osnovu kredita i hartija od vrednosti u neto iznosu od 0,8 milijardi evra.

U odnosu na novembar 2019., decembarski nivo bruto deviznih rezervi je bio niži za 86,2 miliona evra

Neto prilivi u devizne rezerve po osnovu aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (310 miliona evra) u decembru su gotovo u celosti pokrili neto odlive po osnovu deviznih obaveza države (337,4 miliona evra).

Neto prilivi po osnovu donacija (48,7 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno neto 82,7 miliona evra) u najvećoj meri kompenzovali su neto odlive po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka krajem godine (149,4 miliona evra).

Negativan neto efekat na devizne rezerve u decembru imali su i tržišni faktori (40,8 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu je u decembru iznosio 739,7 miliona evra i bio je za 173,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U 2019. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,3 milijardi evra.

U decembru je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro. Dinar je u 2019. godini zabeležio nominalnu aprecijaciju u odnosu na evro od 0,5 procenata.

NBS je u decembru na međubankarskom deviznom tržištu kupila 370 miliona evra i prodala 15 miliona evra, a tokom cele prošle godine je neto kupila dve milijarde i 695 miliona evra (kupovina je iznosila 3,1 milijardu evra a prodaja 405 miliona evra).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS: Bruto devizne rezerve na kraju 2019. bile 13,3 milijarde evra

Izvor: Beta, 10.Jan.2020

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju prošle godine, prema preliminarnim podacima, iznosile su 13 milijardi i 378,5 miliona evra, što je najviši iznos od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci.Deviznim rezervama na ovom nivou obezbedjuje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.