Deveti Weekend Media Festival: Ima li kreativna industrija izvozni potencijal? (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 19.Avg.2016, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deveti Weekend Media Festival: Ima li kreativna industrija izvozni potencijal? (FOTO)

Foto: Promo

Deveto izdanje Weekend Media Festival u saradnji sa HURA-om, otkriće da li je došlo vreme za izvoz kreativnosti i genijalnosti izvan granica regiona.

U sklopu BalCannesa, na kojem oglašivači biraju najbolje agencije i projekte iz regiona, održaće se i BalCannes Export Report panel gde će predstavnici agencija koje uspešno posluju izvan regiona govoriti o izazovima koje nosi izvoz kreativnosti, kako je to sarađivati sa klijentima iz drugih zemalja, kako dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << pitch na tuđem terenu.

Detalje ćemo saznati od 22. do 25. septembra u prostoru stare Fabrike duvana u Rovinju gde će i ove godine Weekend Media Festival okupiti vrhunske svetske stručnjake iz područja marketinga, medija i odnosa sa javnošću koji će govoriti o aktuelnim i zanimljivim temama.

“Iako je hrvatska kreativna industrija relativno nepoznata u svijetu, brojne agencije izvoze svoje usluge. Prednjače digitalci, ali za inostrane naručioce rade i dizajneri, kreativne agencije, game developeri, reditelji i produkcijske kuće. Izvozi se posvuda - SAD, zapadna Europa, zemlje u okruženju, Bliski istok. Svima je jasno da nema rasta bez izvoza i da se svuda na svetu trebamo osećati kao kod kuće. Veliki je to iskorak za malu i relativno zatvorenu zajednicu poput Hrvatske”, istakao je Davor Bruketa, predsednik Uprave HURA-e.

Kreativna industrija ima snažan izvozni potencijal i to pre svega od strane advertising agencija, posebno zbog toga što je naš prostor premali za sve nas. Tome u prilog govori i istraživanje HURA-e među agencijama koje je pokazalo da 91% članica HURA-e već izvozi. Upravo taj potencijal važan je i to ne samo za industriju oglašavanja, već za celokupnu ekonomiju. Tako studija sprovedena od strane Ekonomskog instituta u Zagrebu pokazala je da kulturne i kreativne industrije Hrvatske, čiji sastavni deo čini i industrija oglašavanja i tržišnog komuniciranja, ostvaruju 2,3% bruto nacionalnog dohotka. Ovaj industrijski sektor izuzetno je otporan na ekonomsku krizu i zapošljava više od 42 000 ljudi, odnosno 3% ukupno zaposlenih u zemlji.

“Kreativna industrija u Hrvatskoj ima veliki potencijal i siguran sam da će u budućnosti još rasti. Nakon dugog razdoblja prilagođavanja, agencije su pronašle modele koji funkcionišu na domaćem, ali i na inostranim tržištima. A upravo smo na Weekend Media Festivalu od samih početaka potdsticali razvoj kreativne industrije i razmenu ideja i iskustva izvan granica naše zemlje", rekao  e Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala.

Deveto izdanje Weekend Media Festivala ove godine donosi pregršt novih, poslovnih tema sa više od 120 govornika, oko 4 000 medijskih, marketinških i PR profesionalaca, približno 350 studenata i preko 550 akreditivonih novinara koji će moći uživati u izobilju zanimljivih i aktuelnih predavanja, panel rasprava, radionica i prezentacija iz sveta medija, PR-a, marketinga i cele komunikacijske industrije.

Prijave za peti po redu BalCannes su otvorene do 1.9. na www.balcannes.com.

Ovogodišnji žiri oglašivača pregledaće sve prijavljene projekte i odabrati 25 najboljih koji će biti predstavljeni na Weekend Media Festivalu u udarnom terminu i pri tome dodeliti nagrade za najbolju agenciju, najbolji projekat i posebnu nagradu BalCannesa.

Prijave za ovogodišnji Weekend Media Festival i SoMo borac (www.somoborac.com) također su već započele, a sve informacije u vezi Weekend Media Festivala možete pronaći na www.weekendmediafestival.com.

(Telegraf.rs / PR)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.