Izvor: B92, 28.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet promašaja

Pariz -- Bivši lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić devet puta su uspeli da izbegnu NATO-ve akcije hapšenja.

Razlog za to je "sofisticirana mreža podrške" i "neefikasnost ili nespremnost zemalja koje su zadužene za njihovo hapšenje", ocenjuju stručnjaci. Kako prenosi Frans pres, hapšenje Mladića i Karadžića biće jedan od najvećih izazova snaga Evropske unije, Eufora, koje 2. decembra preuzimaju misiju od Sfora.

"Svakog dana smo imali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podatke o Karadžiću. Snimali smo njegova premeštanja. Bilo je lako da ga uhapsimo, ali nismo dobili zeleno svetlo da to učinimo", rekao je Frans presu neimenovani bivši zvaničnik jedne evropske tajne službe, koji je u Bosni i Hercegovini bio na početku potrage za dvojicom lidera bosanskih Srba. "S druge strane, tokom jedne akcije hvatanja Mladića, koji se dugo krio u pećinama i koga je štitilo oko 500 vojnika, bilo je mrtvih u našim redovima", tvrdi taj isti izvor i dodaje da, kada je i postojala mogućnost da se uhvati Karadžić, američki admiral Lejton Smit sprečio je hapšenje, uz objašnjenje da nije imao naređenje iz Vašingtona. SAD nisu htele da rizikuju da u BiH bude mrtvih u njihovim redovima, rekao je taj izvor.

Jedan drugi izvor, blizak francuskoj obaveštajnoj službi, kaže, međutim, da je Vašington iznenada ponovo postao zainteresovan za hapšenje Karadžića i Mladića u leto 2003, dok američki vojnici nisu uspevali da pronađu ni Osamu bin Ladena ni tada još neuhvaćenog svrgnutog iračkog predsednika Sadama Huseina. Američka Centralna obaveštajna služba tada je ponudila više miliona dolara jednom bivšem evropskom vojnom zvaničniku da aktivira svoje izvore među bosanskim Srbima i da uđe u trag Karadžiću i Mladiću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.