Devet godina sa bombom NATO-a pod jastukom

Izvor: Politika, 23.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet godina sa bombom NATO-a pod jastukom

U dvorištu Trifuna Mitića iz Binovca kod Surdulice od 1999. godine stoji zariven avionski projektil, koji domaćin sam pokušava da iskopa, dok čitavo selo živi u strahu od moguće detonacije

Surdulica – Trifunu Mitiću (76) iz sela Binovca kod Surdulice svaki novi dan je, kaže, nepodnošljiva mora, jer već devetu godinu živi sa avionskom bombom koja se tokom NATO bombardovanja 29. maja zarila u zemlju na nekoliko koraka iza njegove kuće. Kako je „Politika” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << već pisala, Trifun godinama sam kopa, kako bi došao do bombe i izbacio opasnog uljeza, ali se bombe još nije oslobodio.

– Supruga Verica mi je preminula, a ni deca i unuci me više ne posećuju, a i komšije mi retko kada dođu u kuću, plaše se bombe. Ovo nije život, osećam se kao zarobljenik u sopstvenoj kući i dvorištu – priča nam Trifun sa tugom u glasu.

Obraćao se, kaže, nadležnim organima, ali pomoć nije stizala. Policija je dolazila jedino kada bi komšije prijavile da kopa po dvorištu, pokušavajući da sam dopre do bombe. Policiju je, kaže Trifun, i sam nekoliko puta zvao, da im preda delove projektila koje bi izvadio iz zemlje, a oni bi mu svakom takvom prilikom ponavljali da se mane tih radova.

– Razuman sam čovek, svestan sam kakva je opasnost i za mene i za selo to što sam kopam, ali šta mogu kad niko neće da pomogne – priča Mitić i dodaje:

– Do sada mi je jedino opštinski javni tužilac u Surdulici Danijela Trajković pomogla i zauzela se za to da pronađe ko je nadležan da izvadi bombu. Prošle godine, 5. maja, došli su stručnjaci iz Uprave za odbranu i Centra za razminiranje uz policijsko obezbeđenje. Rovokopačem je iskopana rupa duboka 3,5 metra, izvukli su još jedno parče bombe, ali nisu mogli tačno da utvrde na kojoj je dubini bomba, ali ja mislim da do nje ima još oko dva-tri metra – smatra Trifun i dodaje da je ekipa stručnjaka ponela sa sobom parče bombe i da su rekli da će ponovo doći.

Agencija za razminiranje obećala je da će besplatno uraditi projekat, ali je za vađenje potrebno od 100.000 do 200.000 evra! Reagovao je i Vojni odsek iz Vranja, ali taj posao nije u njegovoj nadležnosti. Narodnoj kancelariji i ambasadi SAD obraćala se i agencija „Vranje pres” iz Vranja, na građansku inicijativu, kako bi se Mitiću pomoglo jer su mu ugrožena osnovna ljudska prava na normalan život, ali Vojkan Ristić iz „Vranje presa" kaže nam da nisu dobili odgovor. Ostalo je na opštini Surdulica da se za sredstva obrati vladi, ali do sada ništa nije učinjeno. Mitić naglašava da je bio kod predsednika opštine Surdulica Stanislava Momčilovića i da mu je on rekao da ga razume i da tu bombu i sam „nosi na leđima". Mitić kaže da je predsedniku ogorčeno odgovorio: „Ja devet godina spavam na toj bombi".

Obraćao se Trifun i narodnom poslaniku Slavoljubu Stajkoviću iz Surdulice, ali su mu u kancelariji njegove stranke (DS) rekli da će ga pozvati, da je poslanik dosta zauzet, ali ga, kaže, više nisu zvali. Ne zna više šta da radi. Iza kuće, veli, sada ima i bombu i krater pun vode, kuća mu se zbog vlage polako ruši, zidovi pucaju i ono što je uspeo da popravi posle bombardovanja sada propada. Prostorije na spratu ne koristi, jer su sve ispucale i pune vlage, a sada živi u jednoj u prizemlju kuće i čeka, kaže, kada će da mu se sruši nad glavom.

Njegov sin Dragan, mašinski inženjer, kaže za naš list:

– Ne mogu da shvatim da niko ovoliko godina neće da pokrene nešto da se ovo konačno reši. Ugroženo je selo sa 130 kuća i oko 1.500 žitelja.

Dok razgovaramo sa Mitićima, pored kuće žurno prolaze dve njegove komšinice. Pozivamo ih, ali tek nakon ubeđivanja pristaju da uđu u Mitićevo dvorište. Jelmija Mustafović (50), majka dvoje dece, kaže nam:

– Deda Trifun kopa da nas spasi te bombe, ali ne može sam. Mi se plašimo da ne bude nekakvog zemljotresa, da se bomba ne pomeri i eksplodira. I druga komšinica, Daliborka Ramadanović (28), majka dvoje dece, apeluje da konačno neko dođe i izvadi bombu, da više ne budu taoci straha.

Deda Trifun pak kaže da će na proleće, kada se voda ocedi iz kratera koji zjapi iza njegove kuće, početi ponovo sam da kopa.

Valentina Zlatković

[objavljeno: 24/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.