Devet godina od ubistva Đinđića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2012, 03:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet godina od ubistva Đinđića

BEOGRAD -

Polaganjem venaca i finalom takmičenja "Besede u Zoranovu čast" danas je obeleženo devet godina od ubistva premijera Zorana Đinđića, na kojeg je 12. marta 2003. godine izvršen atentat ispred zgrade Vlade Srbije.

Članovi Predsedništva Demokratske stranke predvođeni predsednikom Srbije Borisom Tadićem i suprugom ubijenog premijera, Ružicom Đinđić položili su cveće i odali poštu na Đinđićevom grobu u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Poštu ubijenom premijeru odali su zamenik predsednika DS Dragan Đilas, potpredsednici DS Bojan Pajtić, Dušan Petrović i Jelena Trivan, kao i ministri u Vladi Srbije i nekoliko stotina članova DS i građana.

Nešto ranije, u Aleji velikana poštu prvom demokratskom predsedniku vlade Srbije ubijenom u atentatu 12. marta 2003. odali su i ministri u Đinđićevoj Vladi Aleksandar Vlahović, Slobodan Milosavljević, Gašo Knežević i bivši premijer Zoran Živković.

U 12 časova članovi Vlade premijera Mirka Cvetkovića položili su venac na spomen-ploču kod zgrade vlade posvećenu Đinđiću.

Uz premijera Cvetkovića, u sedištu vlade u Nemanjinoj 11 bili su ministri Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Snežana Malović, Dušan Petrović, Goran Bogdanović, Oliver Dulić, Milan Marković.

U delegaciji su bili i potpredsednica vlade Verica Kalanović i ministri Žarko Obradović, Srđan Srećković, Zoran Stanković, Predrag Marković.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu s početkom u 13 sati biće održano finale takmičenja "Besede u Zoranovu čast", na kome će učestvovati osam besednika, odnosno pobednika u kvalifikacijama.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je "Reforme u Srbiji mogu da uspeju samo ako osećanje nade i volje pobedi nad osećanjem praznog mudrovanja i cinizma".

Nakon toga, omladina Demokratske stranke organizovaće šetnju do Aleje zaslužnih građana na Novom groblju i odati poštu prvom demokratskom premijeru Srbije. Okupljanje je planirano u 15.30 sati na platou ispred spomenika Vuku Karadžiću, a šetnja će početi u 16 sati.

Nevladina organizacija Građanska akcija iz Pančeva danas u podne će u tom gradu obeležiti devetu godišnjicu ubistva Đinđića otkrivanjem table sa imenom ubijenog predsednika Demokratske stranke.

Ovom činu na platou ispred nove Robne kuće će prisustvovati i majka pokojnog premijera, Mila Đinđić, navodi se u saopštenju za javnost.

Predsednik Vlade Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine.

Đinđić je, nakon što je krajem 2000. godine izabran za prvog demokratskog premijera Srbije, pokrenuo proces korenitih ekonomskih i društvenih promena.

Srbiju je u vreme svog mandata doveo u centar pažnje evropske, pa i svetske javnosti, a prema oceni zapadnih diplomata, presudno je doprineo izgradnji dobrih odnosa sa zapadnim zemljama posle perioda višegodišnje izolacije Srbije.

Odmah posle ubistva premijera Vlada je proglasila vanredno stanje i pokrenula akciju "Sablja", u okviru koje su uhapšeni, a posle troipogodišnjeg procesa, i osuđeni pripadnici "zemunskog klana" kao organizatori i izvršioci ubistva.

Đinđić, koji je rođen je 1. avgusta 1952, još tokom studija bio je zapažen kao jedan od prvih, mlađih disidenata tadašnje Jugoslavije.

Januara 1994. godine izabran je za predsednika Demokratske stranke, na čijem čelu je ostao do tragične smrti.

Predvodio je više opozicionih saveza u borbi protiv režima Slobodana Miloševića, a kao predstavnik koalicije "Zajedno" 21. januara 1997. godine izabran je za gradonačelnika Beograda.

Đinđić je bio jedna od ključnih ličnosti demokratskih promena 2000. godine, kao šef centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje Demokratske opozicije Srbije (DOS) za savezne izbore 24. septembra 2000, koji su označili kraj Miloševićeve vladavine.

Dobitnik je ugledne nemačke nagrade "Bambi" za 2000. godinu u oblasti politike, a 2002. u Pragu je primio nagradu Fondacije "Polak" za doprinos razvoju demokratije u Srbiji.

Autor je niza naučnih radova iz oblasti filozofije i političke teorije, i prevodilac više filozofska dela. Aktivno se bavio i političkom publicistikom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.