Detektivi otvorili istragu ubistva u Italiji iz 16. veka

Izvor: Blic, 13.Feb.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detektivi otvorili istragu ubistva u Italiji iz 16. veka

Istraga u Kariniju, malom gradu u blizini Palerma, skoncentrisala se na dvorac u kome su 1563. godine ubijeni baronica Laura Lanza i njen ljubavnik Ludoviko Vernagalo, nakon što su uhvaćeni zajedno u krevetu, prenosi "Jahu njuz".

Pravda tada nije bila zadovoljena, smatra gradonačelnik Karinija Getano La Fata, koji je odlučio da ponovo otvori slučaj i iskopa ostatke ljubavnika.

"Nadamo se da će nam DNK testovi i pravljenje kriminalnih profila pomoći da otkrijemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << motive zločina i ustanovimo da li je bilo više od jednog ubice", rekao je on Rojtersu.

Otac baronice Cezar Lanza priznao je ubistvo iz časti u pismu koje je poslao kralju, a koje je pohranjeno u arhivi u crkvi u Kariniju.

"Legenda, međutim, kaže da Cezar nije delovao sam, već da mu je pomogao njegov zet, Don Vinćenzo La Grua", kaže La Fata.

Glasine koje su se prenosile generacijama Sicilijanaca govore da je muž baronice bio motivisan za ubistvo zbog planova o novom venčanju. La Grua se možda plašio i da će njegov rival Vernagalo pokušati da zatraži prava na finansije za starateljstvo nad decom.

La Fata je zatražio od lokalne policije da u ponovno otvorenoj istrazi sarađuje sa Međunarodnom asocijacijom za analizu zločina (ICAA), na čijem čelu u Italiji se nalazi psiholog i kriminolog Marko Strano.

"Ideja o istrazi je počela kao šala. Posetio sam Karini u junu i sreo se La Fatom. Zadirkivao sam ga što još nije rešio to ubistvo, pa me je izazvao da to uradim", rekao je Strano.

"U to vreme (ubistva) je održano suđenje ali, iako su imovine oca i zeta privremeno konfiskovane, oni su ubrzo proglašeni nevinima, verovatno zahvaljujući svom plemićkom statusu i zakonitom pravu očeva i muževa da preljubničku suprugu ubiju iz časti", objasnio je on.

Smatra se da su dvoje ljubavnika sahranjeni u običnom grobu, ispod grobnice u crkvi u Kariniju.

"Ukoliko budemo imali sreće da pronađemo i identifikujemo njihove kosti, možda ćemo moći da utvrdimo uzrok smrti, da li su probodeni mačem ili bodežom. Ukoliko je korišćeno više oružja, verovatno je bilo više ubica", ističe Strano.

Tim kriminalističkih analitičara, sačinjen od američkih i italijanskih stručnjaka za forenziku i kriminalnu patologiju, trenutno radi na pravljenju trodimenzionalnog modela dvorca iz 11. veka, uključujući sobu koja gleda na karinski zaliv, u kojoj se odigralo ubistvo.

"Nadamo se da ćemo pronaći tragove ubice od dvorišta do scene ubistva i otkriti da li je bilo verovatno da su sluge bile u tom delu zdanja u vreme ubistva, koje su možda videle ubicu ili saučesnika", rekao je Strano.

Neobična istraga događa se u isto vreme kada se sprovodi projekat izgradnje delova karinskog dvorca koji su se srušili tokom vremena. Scena zločina je nedavno restaurisana. Na zidu sobe je naslikan crveni otisak ruke, kako bi se označilo mesto gde je, prema legendi, baronica ostavila krvavi otisak.

Otisak se stavlja svake godine kako bi se obeležilo ubistvo.

Gradonačelnik Karinija se nada da će projekat pomoći u razotkrivanju nekih misterija koje okružuju ubijene ljubavnike.

"Pre nekoliko godina smo sa elektromagnetskim instrumentima ispitali područje dvorca u kome je živela baronica i rezultati su bili veoma čudni. U pojedinim sobama ako da je bilo duhova, kao da ubijena baronica i dalje živi", rekao je La Fata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.