Dete u telu odraslog

Izvor: Politika, 24.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dete u telu odraslog

Mari Luiz Ge je u vrhu najpoznatijih kanadskih pisaca za decu. Autorka je mnogobrojnih knjiga koje sama i ilustruje, a jednu od takvih, pod naslovom "Karamba", objavila je uoči ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu kuća "Art Ist" (Društvo lepih umetnosti).

"Današnja deca okružena su mnoštvom slika oko sebe, na filmu, ili TV" – kaže Mari Luiz Ge u razgovoru vođenom tokom njenog nedavnog gostovanja na Sajmu knjiga u Beogradu. "Ilustrovana knjiga za decu je, međutim, intimni predmet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << drugačije vrste, koji im pruža luksuz vraćanja na prethodne strane i promišljanja vizuelnog vokabulara slika u njoj. Zato se trudim da u svojim pričama, uz glavnu, ponudim deci niz malih potpriča u pozadini, u kojima se nešto paralelno zbiva.

– U knjizi "Karamba", posvećenoj jednoj mački, tu su razni sporedni likovi iz sveta životinja i sve te slike nose drugačije nivoe razumevanja koja deca sama otkrivaju, vi im ih ne crtate doslovno. Pri tom podstičem njihovu uobrazilju. Recimo, kad na prvoj stranici predstavim mačku koja se vajka što ne zna da leti, oni su šokirani: "Pa, mačke ne mogu da lete!?" – dok ih ne uvučem u svoj novi, uvrnuti svet, u kom je sve moguće, pa je normalno i da mačke lete.

Tokom dvadeset pet godina Mari Luiz Ge napisala je preko pedeset knjiga za decu i dobila najprestižnije nagrade u Kanadi, među njima i guvernerovu za dečje stvaralaštvo. Njena prva knjiga, "Čarolija kišnog dana", inaugurisala je taj fantazijski pristup deci, junaci polaze od naizgled obične situacije, dosadnog kišnog dana u kući, da bi već sledećeg trenutka, na leđima pritajenog tigra u podrumu, krenuli u fantastičnu pustolovinu. Dogodine će se na srpskom pojaviti neke od knjiga iz njenog serijala o Steli.

"Uvek se uživljavam u ulogu deteta koje posmatra svet i postavlja razna pitanja koja ga muče: otkud potiče kiša, kako raste kamenje, da li ga neko zaliva, zašto je nebo crveno u sumrak, šta je morska zvezda (odgovor je da je to zvezda padalica koja se zaljubila u more), možemo li da jedemo pahuljice... Niko ne priča s drvetom, ali dete to čini, tretirajući drvo kao odraslu osobu, i ako mu ono ne odgovori zaključiće da mu drvo, jednostavno, ne odgovara na očekivani način."

Kada odrastemo i kad konačno počnemo da razumemo svet oko nas i njegove principe, naš svet počinje sve više da se smanjuje, smatra mari Luiz Ge, čije su knjige prevedene na mnoge jezike, na svim kontinentima. "Dakle, izgleda da sam pogodila nešto univerzalno."

Naša sagovornica je i autor postera i pozorišnih komada za najmlađe, za koje, kaže, pravi sve neophodne detalje, tekst, scenografiju, čak i marionete. Te komade, kaže, pravi na isti način kao knjige. "Oni, uostalom, i jesu svi deo jedne te iste knjige, samo u tri dimenzije."

Najbolju kritiku (u duhu Duška Radovića!) uputio joj je jedan od njenih najmlađih čitalaca. Napisao joj je: "Draga Mari Luiz, sviđaju mi se tvoje knjige, ali mislim da si ti dete u telu odraslog. Naravno, bilo bi mi draže da je obrnuto, ali, možda je u toj tvrdnji deo moje stvaralačke tajne", otkriva Mari Luiz Ge.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.