Detalji iz istrage: Šarančić krio pare u Švajcarskoj?!

Izvor: Press, 03.Jun.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detalji iz istrage: Šarančić krio pare u Švajcarskoj?!

Milanko Šarančić, bivši direktor „Železnica Srbije" koji je prekjuče uhapšen zbog sumnje da je oštetio to preduzeće za 1,24 miliona evra, odbacio je na prvom saslušanju sve optužbe i krivicu prebacio na svoje saradnike, otkriva Press
Krivična prijava tereti Šarančića za malverzacije prilikom nabavki vozova iz Švedske i Slovenije. Sagovornik Pressa iz istrage kaže da je Šarančić na saslušanju tvrdio da su za sve odgovorni >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << njegovi potčinjeni, pre svega oni koji su uhapšeni.
- Šarančić kaže da je on bio na čelu borda direktora i da nije mogao da zna šta se dešava u svakom sektoru, i da su samim tim odgovorni oni koji su bili zaduženi za nabavke i investicije. Rekao je da u nabavci vozova uopšte nije učestvovao, već da je u to bio uključen samo po funkciji. Najveću odgovornost Šarančić je prebacio na uhapšene Zorana Milićevića i Dragoslava Pejčića, ali i na još neke koji su takođe pod istragom - kaže naš sagovornik.
Ministar uzeo 100.000 evra!
Šarančiću su tokom saslušanja, kako tvrde naši sagovornici, predočeni brojni dokazi, podaci, pa čak i fotografije na kojima se on vidi u spornim vozovima. Oni objašnjavaju da su vozovi plaćani mnogo više nego što realno vrede, a da su ti poslovi završavani preko posredničkih firmi „Frijul eksport" iz Trsta i „Ko rejl" iz Londona.
- Posrednička firma je elektrovozove plaćala po 275.000 evra, a potom od 'Železnica' naplaćivala 410.000 evra po komadu. Jedna lokomotiva „šveđanka" je od „Svede rejla" plaćana 210.000 evra, a naplaćivana 250.000. Razlika je završavala na računima posredničkih firmi „Frijul eksport" i „Ko rejl", a zatim verovatno i na privatnim računima članova ove kriminalne grupe - dodaje naš sagovornik.
Kako saznajemo, policija je ušla u trag računima koji su u Švajcarskoj.
- Obratićemo se za pomoć Švajcarskoj, koja najteže daje takve podatke. Novac je sigurno završio na računima u jednoj tamošnjoj banci, ali nam je potrebna potvrda da li se još tu nalazi kako bismo poslali zahtev za zaplenu. Bitno je i da saznamo da li se taj račun vodi na Šarančića ili na neko sa njim povezano lice - kažu u policiji.
Kako saznajemo, za malverzacije u „Železnicama" osumnjičeno je 10-ak osoba, a i dalje se istražuje da li je Šarančić vrh ove mafijaške grupe ili je to radio u dogovoru sa nekim iz vlasti.

- Mi sumnjamo da je Šarančić radio u dogovoru sa nekim iz vrha vlasti, čak postoje „saznanja" da je provizija od 100.000 evra završila kod jednog ministra, ali jednostavno nemamo dokaze- kaže naš sagovornik.
Uskoro oduzimanje imovine
Takođe, tužilaštvo bi uskoro moglo da poveže Šarančića i sa istragom zbog koje je uhapšen njegov brat Obrad Šarančić. Naime, u vreme Milankovog mandata, radnici „Želturista" i „Želvoza" slati su na fiktivne odmore u apartmane čiji je vlasnik Obrad Šarančić.
Protiv Milanka Šarančića vrlo brzo će početi i finansijska istraga. Njegova imovina se već mesecima proverava, pa se uskoro može očekivati i njena plenidba.
- Prioritet su nam računi i novac, ali ćemo istražiti i pleniti svu imovinu za koju sumnjamo da je stečena nelegalno.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.