Desilo se... A Kina je zapretila; šta sad?

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 23:03

Desilo se... A Kina je zapretila; šta sad?

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kngresa Kevin Makarti sastao se danas u Kaliforniji sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven.

Ovim susretom Mekarti je postao najviši američki zvaničnik koji se od 1979. godine na tlu Amerike sastao sa nekim tajvanskim liderom uprkos upozorenjima i pretnjama zvaničnog Pekinga koji smatra da je Tajvan deo suverene kineske teritorije, prenosi Rojters.

Cai je zahvalila Kongresu SAD što je podržao Tajvan u trenucima kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila ugrožena demokratija i citirala je reči bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana koji je u jednom svom govoru rekao: "Da bi se sačuvao mir, moramo biti jaki".

"Ja bih htela da dodam da smo jači kada smo zajedno", rekla je Cai stojeći pored Makartija nakon razgovora koje su vodili u predsedničkoj biblioteci Ronald Regan u mestu Simi Veli u Kaliforniji.

Makarti je rekao da je prijateljstvo između naroda Tajvana i Amerike ''stvar od velike važnosti za slobodan svet''.

"To je ključno za očuvanje ekonomske slobode, mira i regionalne stabilnosti. Mi poštujemo svoje obaveze i ponavljamo da smo posvećeni zajedničkim vrednostima iza kojih stoje svi Amerikanci", istakao je Makarti.

Podsetimo, Kina je ranije upozorila da to ovog susreta ne bi trebalo da dođe i da SAD ne treba da ponavljaju greške iz prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.