Desetine se okupile da gledaju: Prema islamskim zakonima išibana zbog seksualnih odnosa van braka VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 02.Mar.2020, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetine se okupile da gledaju: Prema islamskim zakonima išibana zbog seksualnih odnosa van braka VIDEO/FOTO

Prestravljenu ženu je policija dovukla pre nego što je u indonezijskoj provinciji Aćeh javno išibana zbog seksualnih odnosa van braka.

To je krivično delo kažnjivo prema strogim lokalnim islamskim zakonima.

Desetine su se okupile da gledaju kako ponižena žena biva udarana zajedno sa još sedam ljudi ispred džamije u glavnom gradu provincije Banda Aćeh.

Maskirani šerijatski oficir poznat kao "algojo" išibao je kažnjene između pet i 45 puta štapom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od ratana, nakon što su uhvaćeni u prekršajima po šerijatskom zakonu.

Uprkos široko rasprostranjenim kritikama, javno šibanje je uobičajena kazna za niz krivičnih dela u duboko konzervativnom regionu na vrhu ostrva Sumatre. Tu spadaju kockanje, ispijanja alkohola, seks sa istim polom ili veze van braka.

Aćeh je jedina regija u najvećoj svetskoj državi sa muslimanskom većinom koja nameće islamski zakon.

Parovi su ranije bičevani zbog maženja ili držanja za ruke u javnosti.

Otprilike 98 procenata stanovnika Aćeha čine muslimani koji žive po strogom verskom zakonu, lokalno poznatom kao kanun, prenosi Dejli mejl.

Iako je relativno retko, nemuslimani koji su počinili krivično delo mogu izabrati da budu procesuirani po islamskom zakonu, ponekad da bi izbegli zatvorsku kaznu.

Pravna udruženja proglašavala su bičevanje okrutnim, a predsednik Indonezije Džoko Vidodo pozvao je da se to okonča, mada ova praksa ima široku podršku među stanovništvom Aćeha.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.