Desetine hiljada protestuje na dalekom istoku Rusije: Nezadovoljni politikom i hapšenjem

Izvor: B92, 18.Jul.2020, 14:31

Desetine hiljada protestuje na dalekom istoku Rusije: Nezadovoljni politikom i hapšenjem

Nekoliko desetina hiljada demonstranata okupilo se i danas u gradu Habarovsk na dalekom istoku Rusije.

Oni protestuju protiv hapšenja guvernera istoimene oblasti optuženog za višestruka ubistva.

Kako AP prenosi, lokalni mediji procenuju da je protest okupio između 15.000 i 50.000 ljudi nezadovoljnih politikom Kremlja i hapšenjem Sergeja Furgala, popularnog guvernera oblasti Habarovsk.

Furgal je uhapšen pre dve nedelje i odveden u Moskvu, gde je stavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u dvomesečni pritvor zbog optužbi u umešanost u ubistva nekoliko biznismena tokom 2004. i 2005. godine, pre nego što je počela njegova politička karijera.

Guverner Habarovska negirao je ove optužbe.

Nakon Furgalovog hapšenja, u Habarovsku su počeli da se održavaju protesti, najmasovniji ikada zabeleženi u ovome gradu. Prošle subote na protestima je bilo do 35.000 demonstranata.

Član Liberalno-demokratske strane, Furgal je na funkciju guvernera Habarovska izabran 2018. godine na izborima na kojima je ostvario neočekivanu pobedu nad kandidatom vladajuće partije Jedinstvena Rusija, čime je izazvao nezadovoljstvo Kremlja, navodi AP.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi masovni protest u ruskom gradu Habarovsku zbog hapšenja guvernera

Izvor: Beta, 18.Jul.2020

Desetine hiljada gradjana i danas su protestovale u ruskom gradu Habarovsk zbog hapšenja regionalnog guvernera, optuženog za više ubistava.Protesti u tom gradu na Dalekom istoku, koje mnogi vide kao direktno suprotstavljanje Kremlju, održani su svakog dana ove nedelje zbog hapšenja popularnog guvernera...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.