Deset stražara čuva 700 kriminalaca

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset stražara čuva 700 kriminalaca

Beograd -- Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu odavno je prebukirana i više nema kapaciteta da primi nove pacijente koji dolaze iz gotovo svih zatvora u Srbiji.

U ovoj bolnici trenutno boravi oko 700 pacijenata, iako je njen kapacitet svega 250. Svega deset čuvara radi u smeni.

Specijalna zatvorska bolnica u Bačvanskoj 14 ima odlične stručnjake, ali zbog skučenog prostora i malog broja stražara može lako da postane tempirana bomba, piše Press.

"Neki pacijenti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što su masovne ubice, smešteni su u posebnu sobu sa video-nadzorom. U bolnici su trenutno i majke-ubice Slađana Stojanović, koja je nožem ubila trogodišnjeg sina, kao i Smilja Jovanović (26), koja je iskasapila sina od 40 dana. Kamera u specijalnoj sobi uključena je za slučaj ako pacijenti pokušaju nešto da urade kako bismo mogli na vreme da reagujemo i sprečimo ih da napadnu druge pacijente ili lekare", kaže anonimni čuvar, a prenosi Press.

On objašnjava da opasni pacijenti ne borave stalno u sobi sa video-nadzorom, već samo određeni vremenski period dok doktori ne procene da li mogu da budu premešteni u običnu bolničku sobu.

"Kamera snima samo pacijente koji su skloni suicidu, sve dok stručni tim lekara ne potvrdi da nisu opasni po ostale pacijente. Mi smo neprekidno pod stresom dok čuvamo takve pacijente. U smeni koja traje 12 sati bukvalno strepimo da neki ludak „ne proradi" i iznenada ne napadne stražare. Imam utisak da bi nas bukvalno pregazili kada bi se kojim slučajem odlučili za bekstvo, jer nas desetorica ništa ne bismo mogli da uradimo", dodaje stražar.

Stražar otkriva da su neki pacijenti od prvog dana prijema u grupnoj sobi uprkos nestašici lekova.

"Devetostruki ubica iz Jabukovca Nikola Radosavljević uvek je bio sa dva ili tri pacijenta. Doktorima je stalno bio pred očima, tako da su mogli da razgovaraju sa njim kad god žele, ali mi smo neprekidno bili u strahu. Naša ustanova se razlikuje od ostalih upravo po tome što tim obavlja ekspertizu svakodnevno, a ne povremeno. Ne znam o čemu takve ubice razgovaraju sa cimerima, niti sa lekarima. Detalje ne želim da znam, jer oni spadaju u domen lekarske tajne. Činjenica je samo da mi nemamo dovoljan broj zaposlenih za ovako težak i odgovoran posao i da bi pod hitno trebalo preduzeti neophodne mere dok se ne dogodi nešto poput pokušaja bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića iz specijalne pritvorske jedinice ", upozorava stražar.

Isti problem sa nedostatkom ljudskog kadra postoji i u drugim zatvorskim ustanovama. Stražar specijalne pritvorske jedinice CZ-a u Ustaničkoj ulici izjavio je na početku suđenja za pokušaj bekstva Kalinića i Milovanovića da je te noći napravio propust zbog umora i straha.

"Fakat je da sam bio preumoran. Da sam bio odmoran i naspavan, neprekidno dežuranje ispred njihovih ćelija ne bi mi teško palo. Stražara inače ima malo i moramo da idemo na ispomoć kolegama i kada imamo slobodne dane ", objasnio je Strahinjić na suđenju u Specijalnom sudu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deset stražara čuva 700 kriminalaca

Izvor: Press, 07.Jun.2012, 22:06

SVAKOG TRENUTKA MOGU DA „PRSNU" .. Izvor - Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu odavno je prebukirana i više nema kapaciteta da primi nove pacijente koji dolaze iz gotovo svih zatvora u Srbiji

Nastavak na Press...

Deset stražara čuva 700 kriminalaca

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jun.2012

Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu odavno je prebukirana i više nema kapaciteta da primi nove pacijente, koji dolaze iz gotovo svih zatvora u Srbiji, tvrde stražari zaposleni u ovoj ustanovi. U ovoj bolnici trenutno boravi oko 700 pacijenata, iako je njen kapacitet svega 250. Naši sagovornici...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.