Deset koraka za zdravu trudnoću

Izvor: RTS, 29.Nov.2013, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset koraka za zdravu trudnoću

U Srbiji se svake godine rodi hiljadu petstotina beba manje nego prethodne. U cilju povećanja nataliteta i edukacije trudnica pokrenuta je kampanja "Koraci za zdravu trudnoću", koja će obići deset gradova Srbije, a prvo predavanje održano je u Petrovcu na Mlavi.

Sa prosečnom starošću stanovnika od 44 godine, Braničevski okrug je među četiri najstarije oblasti u Srbiji. Deca se sve manje rađaju, a mladi sve više odlaze u inostranstvo. Takav je slučaj i sa opštinom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Petrovac na Mlavi.

"Pre šest-sedam godina u prvi razred se u pojedinim školama upisivalo po trideset, pedeset ili sto đaka, a danas se u te škole upisuje po tri ili četiri đaka iz jedne generacije", kaže predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić.

Takva demografska slika jedan je od razloga što je iz Petrovca na Mlavi krenula kampanja "Koraci za zdravu trudnoću". Cilj ovog projekta je da se podigne opšti nivo svesti o trudnoći, jer su i predrasude jedan od uzroka pada nataliteta.

"Većina trudnica je podlegla nekim dezinformacijama, da recimo u trudnoći ne treba farbati kosu, ne valja se kretati ,mora se jesti za dvoje, duplo veća količina hrane. Takve predrasude su još uvek prisutne", kaže direktorka projekta "Koraci za zdravu trudnoću" dr Mima Fazlagić.

"Ako je majka u trudnoći zdrava i ako se trudnoća vodi kako treba, onda je velika mogućnost da i dete u svom kasnijem životu bude zdrav čovek", kaže dr Miroslava Gojnić Dugalić, GAK "Višegradska" KCS.

Budućim petrovačkim mamama pružena je jedinstvena prilika da dobiju savete od stručnjaka ginekologa, fizijatara, nutricionista. Od toga kako se hraniti u trudnoći do priprema za porođaj.

U narednih šest meseci karavan "Koraci za zdravu trudnoću" posetiće još devet gradova Srbije. Projekat realizuju Fondacija "Dragica Nikolić", Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i najveća evropska banka za čuvanje matičnih ćelija "Krio sejv" uz podršku Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i lokalnih Domova zdravlja.

rts.pozarevac@rts.rs

+381 12 211 466

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.