Deset direktora-milionera u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset direktora-milionera u Srbiji

BEOGRAD - Posle 16. marta, krajnjeg zakonskog roka za podnošenje prijave za godišnji porez na dohodak građana za prošlu godinu, biće poznato koliko u Srbiji ima milionera.

Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2008. godinu, dužni su da podnesu građani koji su ostvarili dohodak veći od 1,64 miliona dinara.

Prijavu su dužni da podnesu i stranci rezidenti, zaposleni kod rezidentnog lica, ili u stalnoj poslovnoj jedinici nerezidentnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lica, kao i rezidenti upućeni u inostranstvo radi obavljanja poslova za rezidentno pravno lice, koji su u prošloj godini ostvarili dohodak veći od 2,74 miliona dinara.

Sv čekaju poslednji čas za prijavu

Sudeći prema iskustvu od prethodnih godina, u Poreskoj upravi očekuju da će najveći broj prijava stići u periodu između 10. i 16. marta.

Prema podacima Poreske uprave za 2007. godinu bilo je 18.727 poreskih prijava, a limit za tu godinu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana bio je 1,39 miliona dinara, a za strance 2,32 miliona dinara.

Po tom osnovu u prethodnoj godini naplaćeno je 2,22 milijarde dinara, a najveći pojedinačni prijavljeni godišnji prihod bio je 295.773.984 dinara, što znači da je ta osoba mesečno zarađivala oko 30.000 evra, navode u Poreskoj upravi.

U strukturi prvih 100 najviših prijavljenih godišnjih prihoda, najviše je bilo preduzetnika - 19, zatim menadžera - 14, po deset direktora i ekonomista, šest inženjera i tri advokata.

Strancima obračunavate samo zarade

Među onima koji su podneli prijave za porez bilo je i nezaposlenih osoba, koja su dohodak ostvarivala po osnovu autorskog prava ili naplate menadžerskih usluga.

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, u prihode se računaju godišnji zbir zarada, oporezivi prihod od samostalnih delatnosti, autorskih, srodnih i prava industrijske svojine, prihod od nepokretnosti, davanja u zakup pokretnih stvari, od osiguranja lica, oporeziv prihod sportista i sportskih stručnjaka, kao i drugi prihodi oporezivi u inostranstvu.

U dohodak stranaca - rezidenta ulaze samo zarade, ali ne i dodatna primanja.

Poreski obveznici moraju da izračunaju svoju poresku osnovicu koja predstavlja razliku između ostvarenog dohotka i ličnih odbitaka, jer svaki poreski obveznik ima pravo na lični odbitak u iznosu od 40 odsto od prosečne godišnje zarade.

Odbitak postoji i za svako izdržavano lice, pa zakon i tu propisuje odbitke u iznosu od 15 odsto prosečne zarade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.