Dešan: Zaboravimo 1998, sad pišemo novu istoriju

Izvor: Mondo, 11.Jul.2018, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dešan: Zaboravimo 1998, sad pišemo novu istoriju

Selektor reprezentacije Francuske pohvalio ceo tim za plasman u finale Mundijala, i izdvojio jednog igrača. "Ponosan sam na uspeh od pre 20 godina, to niko ne može da izbriše, ali moramo da živimo u sadašnjem vremenu"

Foto: AP Photo/Martin Meissner

Francuska će se u nedelju u Moskvi boriti za titulu prvaka sveta. "Trikolorima" će to biti treće finale u istoriji i prilika da osvoje drugi pehar posle 1998. godine, kada su trijumfovali kao domaćini.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prvom polufinalnom meču u Rusiji pobedili su Belgiju 1:0, golom Samjuela Umtitija u 51. minutu.

"Ovo je izuzetna stvar, zaista sam veoma srećan zbog igrača, oni su mladi, ali su pokazali karakter. Bilo je teško protiv veoma dobrog protivnika kakav je Belgija. Morali smo mnogo da radimo u odbrani, trebalo je da imamo više loptu u završnici, ali skidam kapu mojim igračima i saradnicima. Igraćemo u finalu, ponosan sam na ovu grupu, sa kojom sam već 49 dana", rekao je Dešan.

Francuska će u finalu u nedelju od 17 časova igrati protiv pobednika večerašnjeg duela između Engleske i Hrvatske.

"Dogodilo se mnogo stvari, mnogo teških stvari, svi su zaslužni za ovo, a najviše igrači. Finale od pre dve godine na Evropskom prvenstvu još nismo preboleli, to nam je uvek u mislima. Sada mirno čekamo protivnka u finalu".

Selektor Francuske, ipak, je izdvojio jedno ime.

"Svi igrači moraju da budu pomenuti ali Pogba je bio svuda. Ne samo u napadu, bio je efikakan i u napadu. Felaini ga je čuvao, pa je imao malo manje slobode, ali je znao šta da radi i uopšte nije grešio i nije gubio lopte. Rastao je u ovom timu i veoma je važan igrač", rekao je selektor Francuske.

Dešan će imati priliku da postane tek treći u istoriji koji je kao igrač i kao selektor osvajao Svetsko prvenstvo. Pre njega to su uspeli samo legendarni Nemac Franc Bekenbauer i Brazilac Mario Zagalo.

Sadašnji selektor Francuske je "trikolore" predvodio kao kapiten 1998. godine do jedinog mundijalskog trofeja. Ipak, on smatra da sadašnje igrače, od kojih se nki nisu ni rodili kada je Francuska slavila titulu, ne treba opterećivati prošlošću i porediti je sa tom zlatnom generacijom.

"Ovi momci moraju da žive u svom vremenu i da nikada ne pominju istoriju. Igrači znaju o uspehu 1998, iako neki od njih nisu ni rođeni tada. Ne mogu da poredim to, ne mogu da pričam sa njima o nečemu što je bilo pre 20 godina. Ovde sam sa njima da ispišemo nove stranice istorije. To ne znači da nisam ponosan na taj uspeh, njega niko ne može da izbriše, ali moramo da živimo u sadašnjem vremenu", naveo je Dešan.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.