Derviška vatra

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jan.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Derviška vatra

Zanedalo nam se. Istorijski, rekao bi srpski Čembrlen, Ivica. I samo što je izumrla generacija koja je još nosila u sećanju mart 1941. kada je tadašnja kapitulantska svest potpisala pristupanje Srbije Trojnom paktu mračnih "Sila Osovine" - po cenu suvereniteta države - kad eto ti 21. januara 2014.

Dejan Lukić  

Onog marta Srbija se digla na noge, oborila Ugovor sa đavolom i sačuvala obraz (bolje rat nego pakt; bolje grob nego rob), istina po skupu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << cenu. Ali to je bilo tada kada je pod šajkačom još bilo srpske glave, a nacionalni suverenitet imao svoju cenu i pre nego što je nacizam čak i pomišljao da promeni svest ispod šajkače.

Ovoj bratiji koja je sedamdeset godina kasnije svojeručno potpisala Novi Srpski Mart promenili su svest. Ali, kao da ni ispod srpske šajkače nema više srpske glave. Srpsko pleme "snom mrtvijem spava" i mirno gleda kako u Briselu Trojka Srpske Apokalipse igra svoj derviški ples oko vatre za pokoj duše posmrtnim ostacima nacionalnog suvereniteta nad Kosovom. I Srbijom.

Pa, ipak, držim da malo treba prikočiti sa motkom i kletvom. Zato što na svakom sudu Istorije, da bi te proglasili krivim potrebno je da te prvo oglase uračunljivim - zdravim u glavu. Ako su neuračunljivi, ne mogu da budu krivi. Ako i jesu uračunljivi, mora da nisu dorasli. Ako nisu dorasli, mora da ništa ne shvataju; ako ništa ne shvataju, mora da ne razumeju; ako ne razumeju, mora da ništa ne čitaju, ne pamte i da su defektni pod šajkaču... I obratno, ako su defektni pod šajkaču, prirodno je da ne shvataju; ako ne shvataju, prirodno je da ne razumeju; ako ne razumeju znači da ništa ne uče, ne čitaju, ne pamte; ako je to slučaj onda nisu dorasli; ako nisu dorasli, ne razumeju, ne uče, ne čitaju, ne pamte - okreni, obrni - ispada, opet da su neuračunljivi... I kako takve, bezgrešne nesretnike koje je istorijski incident izbacio na kopno vlasti da blamiramo što su se zaobadali da se - grmilo-sevalo - prižene za već polumrtvu Đeknu.

Društvo derviša igra, međutim, oko derviške vatre svoj ples i podvriskuje nam kako je Đekna još živa i da ne pomišlja da preda Bogu dušu. Beogradske Mevlevije ne vide, ne čuju, ne razumeju, nisu dorasli, ali tancuju oko svoje vatre. Potpisali početak, pa u omami ne vide, ne razumeju, ne čitaju i ne čuju kako drugde gde razum još nije kapitulirao, tvrde da je Đekna na izdisaju i da je treba otkačiti sa aparata. U Londonu, na primer, kažu da više neće da plaćaju tretman. Upravo su objavili da će, ako ništa, da ukinu pare za putujući cirkus poslanika Evropskog parlamenta, koji svakog meseca potroše 130 miliona funti putujući na četiri dana debate iz Brisela u Belgiji do Strazbura u Francuskoj i koštaju evropske poreske obveznike 130 mliona funti mesečno. Preko 250.000 funti košta samo transport poslaničke papirologije na liniji Brisel - Strazbur; Održavanje Parlamenta u Strazburu za ta četiri cigla dana košta 50 miliona funti - čistačice, tetkice, kafice...

Za poslednjih godinu dana Kafkijanci su iz Rajhstaga u Briselu otpravili u zemlje članice 13 miliona(!) reči ispisanih na strancima nove regulative Zajednice. Britanskim preuzećima potrebno je - izračunali kompjuteri - devedeset (90) punih radnih dana da samo pročitaju sedmičnu regulativu upućenu iz Brisela. Od januara 2010. samo britanski biznis zapljusnut je sa 3.500 novih direktiva i pravila Unije...

Britanija se 2017. sprema da na referendumu kaže: Što je dosta - dosta je... Poslednje ispitivanje javnog raspoloženja: 69 posto Britanaca bi ovog trenutka glasalo za izlazak... Jedna druga sondaža predviđa da Đekna neće preživeti pedesetu godinu ovog veka. Ništa zato. Nedorasli, neobavešteni i - bogami - neuračunljivi, igraju njihov derviški ples oko vatre. Ne vide, ne čuju, ne razumeju. I još bi da se prižene.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.