Deponija u centru Kraljeva

Izvor: RTS, 25.Avg.2018, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deponija u centru Kraljeva

U centru Kraljeva ima napuštenih gradilišta još od 2000. godine. Zarasla su u korov, pretvorena u deponije i stecišta beskućnika. Iz poslovno stambene zgrade na gradskom šetalištu širi se i nesnosan smrad. Nadležne službe tvrde da su im zakonskim rešenjima vezane ruke.
Na pedeset metara od centralnog gradskog trga Kraljevčani gradilište gledaju godinama. Godinama ga i zaobilaze u širokom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << luku. Kažu: „Smrdi, oduvek smrdi. Dugo, jako dugo smrdi.Osećati li i vi? Da, oseća se".
Smrad se širi iz napukle kanalizacione cevi u podrumu gradilišta, u koju se slivaju fekalije iz okolnih objekata. Gradske inspektore zatekli smo kako proveravaju ogradne panoe.
A šta je sa smradom?
"Pa mi nismo bogami nadležni za smrad, a videće se", kaže Gorica Rajičić, načelnica Komunalne inspekcije.
Gradski ombudsman kaže da su inspekcijske službe jedine koje mogu da reše decenijski problem.
"Građevinska inspekcija je ta koja može da naloži vlasniku ili investitoru da otkloni nedostatke koji ugrožavaju zdravlje građana. Da li zakon predviđa neki rok? Hitno", objašnjava Milan Tufegdžić, zaštitnik građana Grada Kraljeva.
Inspekcijske službe tvrde da ne mogu da trajno reše problem, jer je objekat još u izgradnji. Roka za završetak radova nema, jer je Investitor dozvolu dobio po starom zakonu.
"Ne postoji mehanizmi pravni da se praktično to odobrenje stavi van snage, na žalost situacija je takva", kaže Zvonko Kovačević, načelnik Odeljenja za urbanizam Grada Kraljeva.
Nekadašnja samoposluga Crvena Zvezda je među desetak napuštenih gradilišta u gradu.
Iza ove žice, na samo 50-tak metara je glavno šetalište, a ova deponija stoji ovde već godinama. S obzirom da vlasnik i investor ovog objekata ima rešenje, neoročeno, ovako može da bude još 20 godina.
Toliko bi i lokalna samouprava čekala da dobije poslovni prostor u ovom objektu. Jer i to stoji u sporazumu grada i investitora.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.