Deo medicinske pomoći iz Rusije stigao u Srbiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Apr.2020, 20:02

Deo medicinske pomoći iz Rusije stigao u Srbiju

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su četiri aviona sa medicinskom pomoći i lekarima iz Rusije sletela danas na batajnički aerodrom.

Sletanje petog aviona na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" očekuje se u toku večeri, dok će sutra još šest aviona iz Rusije dopremiti medicinsku pomoć Srbiji za borbu protiv koronavirusa.

Iz Rusije stiže 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, velika količina medicinske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << opreme, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih za lečenje zaraženih i za borbu protiv širenja koronavirusa, navodi se u saopštenju.

Ruski stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, a svaki tim, kako se navodi, imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca. Ostatak delegacije čine stručnjaci ABHO struke.

Prvi avion su između ostalih dočekali premijerka i ministar odbrane Srbije, Ana Brnabić i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, navodi se u saopštenju.

Brnabić je rekla da pomoć iz Rusije "dolazi u najtežem danu za Srbiju u borbi protiv koronavirusa" i zahvalila što je stigla u veoma kratkom roku.

"Hvala što ste došli da pružite i materijalnu i mentalnu, prijateljsku pomoć i podršku. Imamo mi sve što nam treba da pobedimo. Imamo naše partnere i saradnike iz čitavog sveta, uključujući Rusiju s ogromnom pomoći", kazala je Brnabić.

Ona je dodala da Srbija u borbi sa korona virusom ima i opremu i lekare i odlične medicinske sestre, tehničare, saradnike, istraživače, naučnike, laboratorije, ali da "nedostaje i dalje disciplina".

Vulin je rekao da će pomoć iz Rusije "puno značiti" Srbiji i ojačati njene sposobnosti i kapacitete da se nosi s pandemijom.

"Danas, kada čitav svet očekuje pomoć od Rusije, ta zemlja je izabrala da pomogne baš Srbiji. Dobro koje ste danas učinili srpskom narodu, vi, naša ruska braćo, znajte da će biti mnogo mnogo puta vraćeno i da Srbija nikada neće zaboraviti", naveo je Vulin.

Bocan-Harčenko je kazao je da je pomoć stigla na osnovu jučerašnjeg dogovora srpskog i ruskog predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

"Ova akcija se potpuno uklapa u karakter naših odnosa i još jednom potvrđuje prijateljstvo, čvrstu bratsku pomoć i spremnost naših zemalja da budu zajedno, da sarađuju što bolje, ne samo u miru, već i u teškim trenucima", rekao je Bocan-Harčenko.

Načelnik ABHO Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije Mihail Černišov naveo je da su prvim avionom iz Rusije stigli oficiri, odnosno rukovodeći kadar, sa zadatkom da procene trenutnu situaciju i obim zadataka koji je pred njima.

Po sletanju drugog aviona na sastanku Vulina i Mojsilovića sa Černišovom, kako se navodi, usaglašeni planovi angažovanja i podeljeni zadaci za timove iz Rusije koji će narednih dana intenzivno raditi na suzbijanju širenja koronavirusa u Srbiji, sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zdravstvenim radnicima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.