Deo SNP-a u Demokratskom frontu

Izvor: RTS, 31.Avg.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo SNP-a u Demokratskom frontu

Postignut dogovor o ulasku dela najjače crnogororske opozicione stranke Socijalističke narodne partije u Demokratski front. Sporazumom je predviđeno da Kneževićev deo SNP dobije dva predstavnika u Predsedništvu DF-a.

Deo najjače crnogorske opozicione stranke Socijalističke narodne partije (SNP), koji predvodi poslanik Milan Knežević, zvanično je pristupio Demokratskom frontu (DF), na čijem je čelu bivši diplomata Miodrag Lekić.

 

Time je kulminirao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << raskol u SNP-u, nakon odluke Glavnog odbora te stranke o samostalnom nastupu na parlamentranim izborima zakazanim za 14. oktobar.

Lekić i Knežević postigli su dogovor o ulasku dela SNP-a u DF, a sporazumom je predviđeno da Kneževićev deo SNP dobije dva predstavnika u Predsedništvu DF-a.

Dogovor je postignut na osnovu obostrane želje da deo SNP-a, u okviru DF-a, a shodno svom značaju i snazi, da pun doprinos u procesu društvenih promena u Crnoj Gori , saopšteno je nakon sastanka Lekića i Kneževića.

Ističe se da se ovim činom doprinosi daljem širenju i učvršćivanju DF-a, čiji je isključivi cilj smena aktuelnog crnogorskog režima na oktobarskim izborima.

Lekić i Knežević složili su se da i dalje sve aktivnosti DF-a idu u pravcu afirmisanja opozicionih potencijala zasnovanih na međusobnom uvažavanju i pozitivnoj kampanji, navodi se u saopštenju.

Okosnicu DF-a čine Pokret za promene i Nova srpska demokratija, a tom opozicionom savezu pristupio je i veliki broj istaknutih pojedinaca.

Okidač za raskol u SNP-u bila je odluka Glavnog odbora o samostalnom izlasku na parlamentarne izbore, pošto je dok frakcija predvođena Kneževićem i bivšim liderom te partije Predragom Bulatovićem zagovara ulazak u DF, kao široki opozicioni savez.

SNP i DF razgovarali su ranije o eventualnoj predizbornoj saradnji, ali je dogovor izostao.

Milićev deo SNP optužio je DF da im primarni politički cilj nije rušenje aktuuelne crnogorske vlasti, već urušavanje najjače opozicione stranke. DF je odbacio te optužbe, navodeći da se ne meša u unutrašnje stvari SNP-a.

S druge strane, dugogodišnji koalicioni partneri u crnogorskoj vladi, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića i Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića nastupiće zajedno i na predstojećim izborima.

Novoformirana Pozitivna Crna Gora, koju predvodi Darko Pajović, samostalno će nastupiti na parlamentarnim izborima.

Rok za predaju izbornih lista za oktobarske izbore je 19. septembar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.