Izvor: B92, 21.Feb.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Denisov: Otvorena Pandorina kutija

Moskva -- Jednostranim proglašenjem i priznanjem Kosova i Metohije otvorena je Pandorina kutija, izjavio je Andrej Denisov.

Prvi zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Denisov smatra da su posledice na savesti onih koji su to uradili. Denisov je u intervjuu dnevniku "Vremja novostej" rekao da je to učinjeno u odsustvu dogovora Srba i Albanaca o statusu Kosova i da ima "očigledan protivpravni i presedanski karakter". "Naš odnos prema jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izuzetno negativan", rekao je on.

Na pitanje da li će "kosovski scenario" podstaći Rusiju da prizna samoproglašene republike na postsovjetskom prostoru (Abhaziju, Južnu Osetiju, Pridnjestrovlje ili Nagorno-Karabah), zamenik šefa diplomatije Rusije je odgovorio da proglašenje nezavisnosti Kosova "nije povod za Rusiju da gubi prisebnost" i da oponaša taj potez da bi "nekom napakostila".

"Prosto, moraćemo da uvažavamo u svojoj politici primer i otvorenog gaženja principa teritorijalne celovitosti država i užurbanog priznanja 'nezavisnosti' Kosova od strane nekoliko zemalja. Pandorina kutija je otvorena i posledice su na savesti onih koji su to uradili", rekao je Denisov.

Nikiforov: Podela najrealnije rešenje

Podela Kosova na severni, srpski, i južni, albanski, deo jeste realno rešenje na koje će prećutno pristati obe strane, izjavio je ruski politikolog Konstantin Nikiforov.

Direktor Instituta za slovenske studije pri Akademiji nauka Rusije rekao je za Blic da takva situacija de fakto već postoji.

Nikiforov smatra da "sve govori da ni Zapad ni vlasti samoproglašenog Kosova neće sprečiti odvajanje severa Pokrajine".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.