Denio: Referendum na Kosovu neće uticati na kandidaturu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2012, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Denio: Referendum na Kosovu neće uticati na kandidaturu

BEOGRAD -

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio izjavio je da njegova zemlja snažno podržava dodelu statusa kandidata Srbiji i ocenio da referendum na severu Kosova ne bi trebalo da utiče na odluku Evropskog saveta. Francuska snažno podržava dodelu statusa kandidata Srbiji i poziva je da bez odlaganja učini ono što je neophodno kako bi Evropski savet potvrdio status kandidata, a to je, kako je u intervjuu za "Politiku" rekao Denio, "nadohvat ruke".

Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da li i kako na kandidaturu može da se odrazi održavanje referenduma u srpskim opštinama na severu Kosova, francuski ambasador je rekao da "s obzirom na to da Vlada Srbije nije uključena u ovu inicijativu, od koje se i javno ogradila, mislim da ne bi trebalo da bude posledica".

Denio je istakao i da bi bilo dobro da Beograd i Priština što pre reše pitanje predstavljanja Kosova, kao i da za Francusku spominjanje Rezolucije 1244 nije sporno.

"Ne postoji precizan datum do koga bi Beograd i Priština trebalo da postignu dogovor o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima, ali bilo bi bolje da se to desi što pre, Evropski savet ne voli rešenja koja dođu u poslednji čas", kazao je Denio.

Na pitanje da li je za Francusku na bilo koji način sporna Rezolucija 1244 na kojoj Beograd insistira u regionalnom predstavljanju Prištine, Denio kaže da pregovori nisu sa Francuskom i da je dijalog između Prištine i Beograda.

"Nama je važno da dođe do rešenja. Naravno da nam spominjanje rezolucije 1244 ne predstavlja problem zato što smo odlučili da se rezolucija spominje uz Kosovo u svim dokumentima u okviru EU", istakao je on.

On ističe da Evropski savet želi da se nađe rešenje za predstavljanje Kosova u međunarodnim forumima "zato što je to u opštem interesu svih građana Kosova, zato što se tiče saobraćaja, slobodnog protoka ljudi, energetskih pitanja. Iza tog pomalo apstraktnog pojma međunarodnih foruma kriju se vrlo konkretne stvari koje se tiču boljitka svih građana. Mi smo svesni da je Srbija napravila veoma konstruktivne predloge na tim poljima i pozivamo prištinske vlasti da i oni budu jednako konstruktivni".

Na novinarsko pitanje koliko koraka nedostaje Srbiji da bi dobila status kandidata, ambasador je podsetio da je Evropski savet 9. decembra prošle godine usvojio vrlo određene zaključke kojima se precizira šta Srbija treba da uradi kako bi dobila status kandidata.

"Ona mora da pokaže zalaganje da se nastavi dijalog sa Prištinom, da primeni sporazume koji su postignuti u okviru dijaloga, uključujući i dogovor o integrisanom upravljanju granicama (administrativnim linijama). Srbija, takođe, mora da pokaže da se zalaže da se pronađe dogovor o regionalnoj saradnji, to jest, da doprinese da se nađe formula koja bi Kosovu omogućila da učestvuje na regionalnim sastancima i u regionalnim organizacijama. Najzad, od Srbije se očekuje da aktivno sarađuje kako bi se Euleksu i Kforu omogućilo da izvršavaju svoje mandate", rekao je ambasador.

Denio smatra i da Evropska unija nije stroža prema Srbiji, nego li - kako da je upitao novinar "Politike", na primer prema Hrvatskoj koja sledeće godine ulazi u EU iako nije u potpunosti rešila pitanje srpskih izbeglica.

"Ne mislim da je to slučaj. Srbija i Hrvatska nisu u istoj situaciji. Pregovori sa Hrvatskom su dugo trajali i još postoji sistem kontrole, odnosno nadgledanja koji se primenjuje na Hrvatsku i to će se primenjivati dok ona zaista ne uđe u EU", rekao je ambasador.

"Što se tiče izbeglica", naveo je on, "mi tom pitanju poklanjamo dosta pažnje. Znate da je Francuska uslovila 1991. priznanje Hrvatske garantovanjem prava njenim manjinama. U okviru EU, Francuska se, zajedno sa drugim međunarodnim donatorima, angažovala oko donatorske konferencije za izbeglice kako bi se finansiralo rešenje problema izbeglica koji se, između ostalog, tiče i obnavljanja kuća u koje bi se oni vratili. Mi smo vrlo svesni tog problema i spremni smo da pomognemo", zaključio je francuski ambasador.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.