Deniću dva nemačka priznanja

Izvor: Politika, 30.Avg.2014, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deniću dva nemačka priznanja

Aleksandru Deniću( 1963) , našem poznatom scenografu i profesoru scenografije na beogradskom Fakultetu za umetnosti i dizajn pripale su dve značajne nagrade za dizajn predstava u Nemačkoj.

 U kategoriji „Izuzetan doprinos aktuelnom razvoju scenografije (kostima) prostorne pozorišne situacije” Aleksandar Denić je ubedljivoosvojio prvo mesto za scenografiju Vagnerove operske tetralogije „Prsten Nibelunga” u Bajrojtu, u režiji Franka Kastorfa.

U godišnjoj anketi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << časopisa „Dojče bine” (Die Deutsche Bühne) za sezonu 2013//14, učestvovalo je 58 kritičara koji su glasali u osam kategorija.

U godišnjoj anketi nemačkog stručnog časopisa „Teatar hojte” (Teater

Heute) za 2014. u kojoj su učestovala 44 pozorišna kritičara iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, Denić je proglašen za scenografa godine, za rad na scenografiji predstave „Putovanje na kraj noći” ( Reise ans Ende Narcht) u režiji Franka Kastorfa u minhenskom Rezidenc teatru.

Aleksandar Denić je diplomirao scenografiju i slikarstvo na FPID-u, član je Nacionalnog saveta za kulturu i dobitnik mnogobrojnih nagrada kod nas i u svetu. Između ostalog dobio je Kristalnu prizmu Filmske Akademije Jugoslavije za scenografiju filma „Vizantijsko plavo” , Zlatnog viteza i Zlatnu mimozu za scenografiju za isti film, kao i za film „Rane”, Sterijinu nagradu za „Instant seksualno vaspitanje” (2008), i druge. Uradio je scenografiju za dvadesetak domaćih i stranih filmova i veliki broj pozorišnih predstava i opera.

K. R.

objavljeno: 30.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.