Demonstranti zapalili ambasadu Švedske u Bagdadu pred paljenje Kurana u Stokholmu

Izvor: VOA, 20.Jul.2023, 12:42

Demonstranti zapalili ambasadu Švedske u Bagdadu pred paljenje Kurana u Stokholmu

Demonstranti su u četvrtak rano ujutru zapalili švedsku ambasadu u iračkoj prestonici Bagdadu, javio je reporter AFP-a, uoči planiranog spaljivanja Kurana u Švedskoj. Švedske vlasti odobrile su skup koji će se održati kasnije u četvrtak ispred iračke ambasade u Stokholmu, a na kom organizatori planiraju da spale kopiju Kurana, kao i iračku zastavu. Iračane su razbesneli događaji u Švedskoj, a protest u četvrtak u Bagdadu organizovale su pristalice nepredvidljivog verskog vođe Moktade al-Sadra. Iračka policija u opremi za suzbijanje demonstrancija upotrebila je vodene topove kako bi rasterala demonstrante, dok su snage bezbednosti naoružane električnim palicama jurile demonstrante, rekao je fotograf AFP sa lica mesta. "Danas smo mobilisani da osudimo spaljivanje Kurana, koji se odnosi na ljubav i veru", rekao je demonstrant Hasan Ahmed za AFP. "Zahtevamo da švedska i iračka vlada zaustave ovu vrstu inicijative". Neki demonstranti su podigli kopije Kurana u vazduh, dok su drugi držali portrete Mohameda al-Sadra, uticajnog verskog vođe i oca Moktade al-Sadra. "Nismo čekali do jutra, provalili smo u zoru i zapalili švedsku ambasadu", rekao je mladi demonstrant u Bagdadu za AFP u četvrtak, pre nego što je skandirao Moktadino ime. Švedsko ministarstvo spoljnih poslova je za AFP saopštilo da je osoblje njihove ambasade u Bagdadu "bezbedno" nakon incidenta. "Iračke vlasti su odgovorne za zaštitu diplomatskih misija i njihovog osoblja", saopštilo je ministarstvo, dodajući da napadi na ambasade i diplomate "predstavljaju ozbiljno kršenje Bečke konvencije". Nekoliko kamiona za gašenje požara stiglo je do ambasade, gde su izbili sukobi između iračkih snaga bezbednosti i demonstranata, rekao je fotograf AFP-a. Nije odmah bilo jasno da li je ambasada bila prazna u vreme napada ili je osoblje evakuisano. "Hitna istraga" Iračko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je paljenje ambasade i pozvalo snage bezbednosti da identifikuju odgovorne. "Iračka vlada je naložila relevantnim bezbednosnim službama da sprovedu hitnu istragu i preduzmu sve neophodne mere kako bi se otkrile okolnosti incidenta i identifikovali počinioci", navodi se u saopštenju ministarstva. Švedski mediji javili su da je Salvan Momika, irački izbeglica u Švedskoj, organizovao događaj u četvrtak u Stokholmu. Salvan je zapalio nekoliko stranica kopije Kurana ispred najveće džamije u Stokholmu 28. juna tokom Kurban-bajrama, praznika koji slave muslimani širom sveta. Taj incident je podstakao pristalice Moktade, uticajnog verskog vođe i političkog disidenta u Iraku, da sledećeg dana upadnu u švedsku ambasadu u Bagdadu. Moktada je više puta mobilisao hiljade demonstranata na ulicama. U leto 2022. godine, njegove pristalice upale su u zgradu parlamenta u Bagdadu i organizovale sedeću akciju koja je trajala nekoliko nedelja. U to vreme, Moktada je bio umešan u političke rasprave oko imenovanja premijera.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Irak preti prekidom odnose sa Švedskom u slučaju spaljivanja Kurana

Izvor: Danas, 20.Jul.2023

Irak je zapretio da će "prekinuti diplomatske odnose sa Švedskom" ako se dogodi još jedno spaljivanje Kurana, saopštila je danas kancelarija iračkog premijera Mohameda Čia al Sudanija pošto su demonstranti zapalili švedsku ambasadu u Bagdadu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.