Demonstranti u Bristolu srušili spomenik koji oličava britanski rasistički kolonijalizam (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2020, 18:24

Demonstranti u Bristolu srušili spomenik koji oličava britanski rasistički kolonijalizam (VIDEO)

Bogatstvo je nakon njegove smrti pripalo dobrotvornim ustanovama, a njegovo nasleđe se može videti na ulicama Bristola, spomenicima i zgradama.

Spomenik trgovcu robovima u Bristolu srušen je tokom drugog dana antirasističkih protesta širom Velike Britanije nakon smrti Džordža Flojda. To se dogodilo nakon što su u subotu održane uglavnom mirne demonstracije, ali je u Londonu došlo do sukoba sa policijom.

Komesarka policije Kresida Dik pozvala je demonstrante >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da pronađu drugi način da njihovi stavovi budu saslušani. Ipak, već drugi dan traju protesti.

Demonstranti u Bristolu iskoristili su priliku da konopcima sruše bronzanu statuu Edvarda Kolstona, trgovca robovima iz 17. veka. Smatra se da je Kolston prevezao oko 80.000 muškaraca, žena i dece iz Afrike u Ameriku.

Nakon što su demonstranti srušili statuu, jedan od njih je skočio na kip i gazio ga po vratu kako bi aludirao na smrt Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.