Demonstranti tuže Erdogana i vladu

Izvor: B92, 23.Feb.2014, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti tuže Erdogana i vladu

Ankara -- Članovi glavnog organizatora letošnjih masovnih protesta u Istanbulu tzv. Taksimske platforme solidarnosti planiraju da podignu tužbu protiv turske vlade.

Oni su najavili dosad "nezabeleženu" tužbu protiv vlasti u ime svih poginulih i povređenih u nasilnim akcijama policije protiv demonstranata.

To je danas u ime pomenute grupe i narodne demokratske partije (HDP) za list Hurijet izjavio Ender Irek, jedan od članova Platforme, izveštava AFP.

Protesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz juna prošle godine su počeli kao manji pokret zaštitnika prirodne sredine da bi se sačuvao jedan istanbulski park, da bi prerasli u demonstracije širom Turske protiv sve autoritarnije vlasti premijera Tajipa Erdogana.

Među članovima Taksimske platforme solidarnosti su i neke istaknute figure turskog civilnog društva. U demonstracijama koje je prošle godine predvodila ta organizacija je, prema podacima Turskog medicinskog udruženja, poginulo najmanje sedam, a povređeno oko 8.000 ljudi.

Od decembra prošle godine premijer Erdogan je suočen sa velikom korupcionaškom aferom, u kojoj su prozvani i neki njegovi ključni saveznici.

Erdoganovo reagovanje na taj skandal i mere odmazde, među kojima je i pojačana državna kontrola Interneta, su doveli do novih protesta i umanjili popularnost turskog premijera uoči važnih lokalnih izbora 30. marta.

Turska policija je juče u Istanbulu bacala suzavac i upotrebila vodene topove protiv oko 3.000 demonstranata koji su protestovali zbog novih ograničenja korišćenja Interneta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Demonstranti tuže Erdogana i vladu

Izvor: Akter, 24.Feb.2014, 00:27

Članovi glavnog organizatora letošnjih masovnih protesta u Istanbulu tzv. Taksimske platforme solidarnosti planiraju da podignu tužbu protiv turske vlade

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.