Demonstranti traže reformu monarhije

Izvor: B92, 25.Nov.2020, 14:17

Demonstranti traže reformu monarhije

Demonstranti na Tajlandu pozvali su danas kralja Mahu Vađiralongkorna da odustane od kontrole kraljevskog bogatstva vredog desetine milijardi dolara.

Demonstranti su prekinuli dugogodišnji tabu kritikujući kralja, a policija je pozvala juče nekoliko lidera protesta da se suoče sa optužbama za uvredu vladara, zbog komentara izrečenih na demonstracijama održanim 19. i 20. septembra na kojima su zahtevane reforme monarhije.

Optuženi mogu da dobiju do 15 godina zatvorske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazne, preneo je Rojters.

Demonstracije, na kojima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi,

prvobitno su bile zakazane kod Biroa za kraljevsku imovinu, koji upravlja tom imovinom.

Ali nakon što je policija postavila barikade sačinjene od brodskih kontejnera i žilet žice, demonstranti su se okupili ispred

sedišta Komercijalne banke Siam u kojoj je kralj sa 23 odsto udela najveći akcionar.

Kraljevska palata nije komentarisala proteste, ali kada su kralja ranije pitali o demonstrantima on je poručio da su oni "svejedno voljeni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.