Demonstracije širom Mađarske, odziv manji od očekivanog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2019, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije širom Mađarske, odziv manji od očekivanog

U više od 30 mađarskih gradova danas su održani protesti protiv Zakona o radu, a u širem smislu i protiv vlade Viktora Orbana, ali je prema proceni posmatrača odziv bio nešto manji od onog šta su organizatori očekivali.

Vlada i dalјe smatra da je pomenuti pravni akt samo izgovor za proteste, a da je njihov pravi smisao početak kampanje za majske izbore za Evropski parlament.

Najbrojnije demonstracije su, prirodno, održane u Budimpešti, gde su se učesnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okupili na više mesta, a zatim u koloni, usporavajući i blokirajući saobraćaj, krenuli ka Trgu Klark Adam na budimskoj strani Lančanog mosta. Privremeno je bio i zatvoren najpoznatiji prelaz preko Dunava u mađarskoj prestonici, ali je policija intervenisala i odvela neposlušne.

Na improvizovanoj bini ispred Bazara Budimske tvrđave govornici su zatražili povlačenje „robovskog" zakona, pristojne plate od kojih se normalno može živeti, slobodu obrazovanja, nezavisno sudstvo i jedinstvo opozicije.

Protesti su održani i u Tatabanji, Pečuju, Solnoku, Kapošvaru i drugim gradovima, gde su takođe zatraženi bolјi uslovi rada i veća primanja, smanjenje korupcije i slobodni mediji, a pomenuti su i vanredni parlamentarni izbori.

Portparol vlade Ištvan Holik je, na konferenciji za novinare u Budimpešti, ponovio da se radi o kampanji za Evropski parlament koju finansira američki milijarder mađarskog porekla Đerđ Šoroš (Džordž Soroš), zagovornik Evrope prepune migranata. „Vlada se neće baviti Šoroševom kampanjom, a za žalјenje je što u njoj učestvuje nekoliko ovdašnjih sindikata", zaklјučiio je Holik.

Nove demonstracije, koje zajednički pripremaju vodeći sindikati u zemlјi, sve opozicione partije i brojne civilne organizacije – održaće se, kako je najavlјeno, 11. februara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.