Demokratska stranka - stožer demokratije u Srbiji

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratska stranka - stožer demokratije u Srbiji

Spremni smo za razgovore o konkretnim problemima na Kosovu, ali samo u slučaju da se takvim razgovorima ne dovodi u pitanje državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kaže predsednik Boris Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da je Beograd potpuno spreman za razgovore o problemima na Kosovu i Metohiji, ali samo pod uslovom da se njima ne dovodi u pitanje državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"Ako je UNMIK institucija koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ide prema državnim organima Srbije, mi smo uvek spremni za pregovore i uvek smo spremni da sa legitimnim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije razgovaramo o svim životnim pitanjima koji se tiču ne samo Albanaca, nego Srba i drugih nealbanaca koji žive na Kosovu", rekao je Tadić na konferenciji za novinare povodom obeležavanja 19 godina od osnivanja Demokratske stranke.

"Potpuno smo otvoreni za sve razgovore koji poštuju navedene principe i sa legitimnim predstavnicima Albanaca spremni smo da razgovaramo o životnim pitanjima, ali sva ta pitanja ne mogu dovoditi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić.

Predstavnici međunarodnog prisustva na Kosovu, šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, visoki predstavnik Evropske unije za Kosovo Piter Fejt i šef Euleksa Iv de Kermabon predložiće srpskim vlastima sastanak na visokom nivou o pitanjima od zajedničkog interesa za Kosovo i Srbiju. Međunarodni zvaničnici su izjavili da bi sastanak mogao da bude održan tokom ovog meseca.

Nema sporova u DS-u

"U Demokratskoj stranci nema sporenja i postoji najveće moguće jedinstvo oko ostvarenja strateških ciljeva i vrednosti u Srbiji", rekao je Tadić, i naveo da je DS stožer demokratije u Srbiji.

Tadić je rekao da u stranci neće biti personalnih promena, o kojima se u poslednje vreme govori u pojedinim medijima, istakavši da DS nema vremena za stranačke izbore jer mora da se bavi rešavanje problema građana.

Predsednik Srbije je, međutim, istakao da niko u stranci nema zagarantovano mesto, ni on kao predsednik ni potpredsednici ili neki drugi funkcioneri jer su svi sve vreme podvrgnuti kritici institucija DS-a.

Tadić je ocenio da problem DS-a kao najjače stranke više nije opozicija jer je "pobeda nad političkim konkurentima već ostvarena", već je naveo da je za DS izazov "iskušenje sadašnjeg vremena".

"Danas kada se sećamo Zorana Đinđića treba da se podsetimo centralnih mesta njegove politike, koja je podrazumevala da DS mora da se menja i da ne može da reformiše društvo ako ne može da reformiše sebe", rekao je Tadić.

Osnovne vrednosti DS u narednom periodu biće čestitost, poštenje, solidarnost, pristojnost, posvećenost radu, optimizam, svest o ciljevima i traganje za odgovorima na izazove epohe.

Tadić je istakao da je DS, u proteklih pet godina, koliko je na njenom čelu, postala stranka koja izbegava konfrontacije i ne stvara političke neprijateje, jer se problemi društva, kako je naglasio, danas moraju rešavati na sasvim drugačiji način.

Srbiju su u međunarodnoj zajednici u proteklih nekoliko godina počeli da prepoznaju kao slobodnu zemlju, ali danas, pored negovanja individualnih i kolektivnih sloboda, prioritet državne politike treba da bude rešavanje nasleđenih problema i poboljšanje životnog standarda onih građana kojima je najteže, ocenio je Tadić.

"Pre pet godina kada sam postao predsednik DS Srbija nije dobijala ocenu slobodne zemlje. Mi smo posle 5. oktobra 2000. pod vođstvom Zorana Đinđića krenuli ka tom cilju. Mi smo danas došli na poziciju slobodne zemlje", rekao je Tadić.

Tadić: Nisam pristalica prodaje EPS-a

Predsednik Srbije izjavio je da ne bi trebalo privatizovati Elektroprivredu Srbije, a da odluka o privatizaciji Telekoma još nije doneta.

"Nisam veliki pristalica prodaje ni EPS-a, ni Telekoma jer su te kompanije važne za vođenje ekonomske i regionalne politike Srbije", rekao je Tadić.

Predsednik navodi da se više zalaže za regionalno povezivanje takvih kompanija i dodaje da je privatizacija Telekoma Srbije, koja je na dnevnom redu, "velika tema o kojoj se pažljivo razmišlja i sagledavaju svi aspekti".

Predsednik je istakao da je protiv prodaje celog javnog sektora, jer bi, kako je rekao, to moglo da ima veoma pogubne posledice za najsiromašnije građanje, a i Srbiji bi se umanjile

mogućnosti vođenja ekonomske i regionalne politke.

Tadić je ocenio da je Srbiji za odbranu kursa dinara i standarda građana potreban priliv deviza i da je privatizacija jedini način da se se obezbedi taj priliv.

Sa druge strane, naglasio je, Srbija mora da ima uticaj i na cene, na primer, struje i energenata, da bi štitila građane.

Demokratska stranka, rekao je Tadić koji je i predsednik te partije, smatra da bi nakon prvog privatizacionog talasa trebalo da se zastane, analiziraju sve posledice privatizacije i još jednom razmisli šta bi trebalo činiti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.