Izvor: B92, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratija u Svilajncu

Svilajnac -- Nekoliko stranaka prikuplja potpise za opoziv predsednika opštine Svilajnac Dobrivoja Budimirovića Bidže.

Oni su tražili zaštitu zakonitosti zbog odluke da sudski bude overen svaki od 2.650 potrebnih potpisa, uz plaćanje takse od 50 dinara po potpisu. Međutim, zamenica republičkog javnog tužioca Ljiljana Nikolić obavestila je dopisom koaliciju DS, G17 plus, LDP i Vlaške demokratske partije da nemaju osnova za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti Vrhovnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudu Srbije.

U dopisu se ističe da je uvidom u spise Opštinskog suda u Svilajncu utvrđeno da sudskom odlukom nije povređen Zakon o lokalnim izborima i da nisu ispunjeni uslovi za podnošenje ovog vanrednog pravnog leka.

Koalicija je prethodno na ovakvu odluku Opštinske izborne komisije podnela tužbu Opštinskom sudu u Svilajncu, čiji je odgovor takođe bio negativan.

Predsednik političkog saveta te koalicije Miroslav Marinković kaže da je to loš primer za demokratiju i da će otežati opoziv bilo kog predsednika opštine.

"Vi znate da je zakon rekao da se prilikom izbora predsednika opštine primenjivala jedna procedura - prikupljanja potpisa. I zakon je i rekao da se na isti način vrši opoziv", kaže on.

"Međutim, evidentno da ne postoji dobra volja. Ja ne mogu da verujem da je vlast toliki opijat da ljude potpuno izmeni, ali eto, vidite da politika služi kao jedno sredstvo besprimerne nedemokratije", kaže on.

Marinković kaže da nedostaje još 650 potpisa od potrebnih 2.650 i da, pod uticajem Budimirovića, sudskom overivaču nije dozvoljeno da overava potpise i u popodnevnim satima.

On očekuje da će prikupljanje dovoljnog broja potpisa za Budimirovićev opoziv biti okončano do sredine maja.

Marinković je dodao da će, ako bude bilo potrebno, dovesti veći broj ljudi koji žele da potpišu peticiju i na taj način blokirati sud u radno vreme.

Peticiju za opoziv predsednika opštine Svilajnac podržao je i kandidat za premijera Demokratske stranke Božidar Đelić, koji je juče boravio u Svilajncu, prenosi dopisnik B92 Branislav Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.