Demokrate priznale poraz

Izvor: B92, 19.Nov.2018, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate priznale poraz

Odlazeći guverner Floride Rik Skot proglašen je za pobednika u tesnoj izbornoj trci u toj saveznoj američkoj državi za mesto u Senatu.

Skot je za pobednika proglašen gotovo dve nedelje posle izbora za Kongres i ponovnog prebrojavanja glasova.

Skot, kome propisi Floride nisu dozvolili da se treći put kandiduje za guvernera, porazio je demokratu Bila Nelsona, koji je u tri mandata bio član Senata.

Posle ručnog brojanja glasačkih listića, Skot je imao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prednost od 10.033 glasova i osvojio je ukupno 50,05 odsto, dok je Nelson osvojio 49,93 odsto od 8.190.000 glasova, javio je Rojters.

Nelson, koji je prvi put u Senat izabran 2000. godine, poslednji je demokratski senator koji je izgubio od republikanskog kandidata, na izborima na kojima je Republikanska stranka učvrstila većinu u Senatu, mada je izgubila kontrolu nad Predstavničkim domom.

Na izborima su poraženi i demokratski senatori Džo Doneli iz Indijane, Hajdi Hajtkemp iz Severne Dakote i Kler Mekaskil iz Mizurija.

Scene ponovnog prebrojavanja glasova na Floridi podsetile su na predsedničke izbore 2000. godine, kada je posle spornog brojanja glasačkih listića u toj saveznoj državi, reagovao i Vrhovni sud, a položaj predsednika na kraju osvojio Džordž Buš, podseća Glas Amerike.

"Upravo sam razgovarao sa senatorom Bilom Nelsonom koji je dostojanstveno priznao poraz i zahvalio sam mu se na dugogodišnjoj javnoj službi", naveo je Skot u saopštenju.

Skot je posle izbora 6. novembra imao prednost od manje od 0,5 odsto što je dovelo do ponovnog brojanja glasova. Republikanci, među kojima j predsednik Donald Tramp, tvrdili su bez dokaza da je proces bio obeležen zloupotrebama.

Na Floridi se vodila i tesna izborna trka za guvernera, a demokrata Endru Gilam u subotu je priznao poraz od republikanca i Trampovog saveznika Rona Desantisa, takođe posle ponovljenog brojanja glasova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.