Demokrate očekuju da Tadić uvaži glas većine

Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate očekuju da Tadić uvaži glas većine

Najviše šansi da bude novi premijer, po navodima visokih funkcionera DS, ima Bojan Pajtić, prvi čovek vojvođanskih demokrata. Međutim, lider DS Boris Tadić, koji treba da odredi mandatara, nije se izjašnjavao posle razgovora koji je imao sa Pajtićem pre dva dana. Završne pripreme za formiranje buduće vlade Srbije su u toku, a juče po podne dorađivana je završna verzija novog zakona o ministarstvima. Prema saznanjima „Blica" vlada liste „Za evropsku Srbiju", koalicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko SPS i manjina imaće 24 ministarstva, ali sa četiri potpredsednička mesta biće ukupno 28 mesta u vladi.

Nova vlada Srbije biće uvećana za četiri mesta, ali su još neke izmene moguće dok se predlog zakona o ministarstvima ne nađe pred Skupštinom Srbije, tvrde naši izvori. Po poslednjoj verziji, ministarstva za poljoprivredu i ekologiju spojena su u jedan resor, a umesto Ministarstva za infrastrukturu ubuduće će biti građevina, urbanizam i prostorno planiranje. Buduća vlada dobila je novi resor - Ministarstvo za manjinska i ljudska prava. Dileme više nema, buduća vlada neće imati ministarstvo za EU, iako je to bilo izvesno jedno vreme dok se pregovoralo o sastavu i formi nove vlade. Nekada ministar bez portfelja zadužen za NIP sada je zaseban resor - Ministarstvo za NIP. Iako je bilo predloga da se ukine Ministarstvo za KiM, a s druge strane vrati operativna moć koju je nakada imao Koordinacioni centar, ovaj resor će ostati, a njime će rukovoditi DS.

Vlada Srbije trebalo je da bude formirana do kraja ove nedelje, ali to se nije dogodilo. Učesnici u pregovorima, isprva nezvanično a potom i zvanično, jučerašnji dan, četvrtak, navodili su kao „siguran dan kada će biti objavljeno da je Srbija dobila vladu". Prema saznanjima „Blica", vlada bi trebalo da bude formirana sredinom naredne sedmice, najverovatnije do srede. Do prolongiranja je došlo zbog unutarpartijskih previranja u DS oko raspodele resora i određivanja mandatara. Dok su druge stranke članice vladajuće većine već odredile buduće funkcionere i ministre, u DS se do poslednjeg trenutka lomilo ko će „dobiti" evropske integracije, a još uvek nije izvesno ko je na čelu Ministarstva finansija. Ova unutrašnja kombinatorika nije bila samo uslovljena ličnim ambicijama pojedinih visokih funkcionera DS, već i činjenicom da se ne zna ko je premijer i da ta nepoznanica mnogo menja u raspodeli resora. Dva pominjana kandidata - ministri finansija Mirko Cvetković i spoljnih poslova Vuk Jeremić - i pitanje ko će od njih biti izabran, ostavljalo je prostor unutar DS za procene ko bi ubuduće vodio ova značajna ministarstva.

Trenutno, kako stvari stoje, najviše izgleda za mesto premijera ima Bojan Pajtić. Visoki funcioneri DS potvrdili su „Blicu" da i Pajtić, posle razgovora sa Tadićem, procenjuje da će on najverovatnije biti premijer.

Pojedini članovi Predsedništva DS su najavili da će insistirati i na sazivanju Glavnog odbora stranke kako bi za mandatara bio predložen onaj za koga je većina.

Koalicioni partneri Demokratske stranke, pre svega G17 plus, zatečeni su sukobom koji u DS vlada oko izbora mandatara nove vlade. Do sada je već trebalo da budu određeni i zamenici ministara, pomoćnici, državni sekretari. To se nije dogodilo, a u G17 plus juče tokom dana nisu čak znali ni kandidate za ministre iz redova DS. Ceo posao je stao jer sve zavisi od izbora mandatara.

- Svi čekamo na odluku Tadića. Trebalo je danas da potpišemo koalicioni sporazum sa DS, ali oni glavnu odluku nisu doneli, tako da se još ništa ne zna. U principu, dogovor između G17 plus i DS je da se ide na ukrštanje odgovornosti u ministarstvima. Neće biti „feudalizacije", nego će u ministarstvu gde je ministar iz DS, G17 plus imati neku važnu potfunkciju. U principu taj dogovor je postignut i sa SPS - kaže za „Blic" izvor iz vrha G17 plus.

Srećković ministar dijaspore

U raspodeli resora konačno je precizirano šta dobija SPO Vuka Draškovića - Ministarstvo dijaspore na čijem čelu će biti Srđan Srećković, visoki funkcioner ove stranke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.