Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demirović izručen Srbiji

Beograd -- Bivši pripadnik jedinice "Škorpioni" Dejan Demirović danas je iz Kanade deportovan u Srbiju.

Demirović je danas nešto posle podneva smešten u beogradski Okružni zatvor, potvrdio je Tanjugu direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Dragoljub Lončarević. Prvi zamenik okružnog tužioca u Beogradu Mira Ilić rekla je agenciji Beta da do njih još nije stigla zvanična potvrda o Demirovićevom izručenju, i da će kada se to desi biti zakazan datum glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretresa.

Sud u Torontu odbacio je 22. septembra poslednji Demirovićev pravni lek protiv deportacije iz Kanade, gde je pred optužnicom za zločin počinjen 1999. godine u Podujevu pobegao u augustu 2001. godine i zatražio status izbeglice, prenosi Beta.

U januaru 2003. godine Demirović je uhapšen na osnovu naloga za hapšenje izdatog u Srbiji, ali je od tada iz zatvora u Torontu pravnim sredstvima pokušao da izdejstvuje da ostane u Kanadi.

Demirović je u Kanadi gotovo potpuno anonimno, sve do svedočenja Sarande Bogujevci, koja je sa 13 godina, iako je zadobila 16 rana od metaka, preživela masakr u Podujevu i koja je kanadskim vlastima ispričala sve detalje zločina.

U Srbiji je protiv Demirovića podignuta optužnica za ubistvo 14 albanskih civila u Podujevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.