Delo koje će se pamtiti: U prodaji roman “Ona koja jeste”

Izvor: Telegraf.rs, 05.Apr.2017, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delo koje će se pamtiti: U prodaji roman “Ona koja jeste”

Roman “Ona koja jeste”, autora Vanje Mandića, jedinstven u dosadašnjoj književnosti, posle šest godina pisanja, od prošlog meseca nalazi se u domaćim knjižarama.

Kako sam autor objašnjava, suština romana je lična borba za sebe, ali i sa sobom, za ljubav, a protiv gordosti.

- Roman je strukturiran kao mreža paralelnih simboličkih opservacija, refleksija i povezanih umetnutih priča koje sklapaju i rasklapaju beskonačnu slagalicu ljubavi, života i odnosa. Sazrevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << i menjanje, naizgled, a i po godinama zrelog muškarca, kroz nenadanu, zabranjenu ljubav koja snagom sva prethodna osećanja, iskustva i principe baca u zapećak, dominantna je tema - veli Mandić.

Napominje da je u centru romana lična borba glavnog lika za sebe a sa sobom i za ljubav, protiv gordosti, čuvene gordosti.

- I ugao iz kog glavni lik posmatra svet i oseća vibracije života, usudio bih se reći, jedinstven je u dosadašnjoj književnosti a intrigantna profesija kojom se bavi samo doprinosi apsurdnosti situacije i neočekivanom raspletu koji ne donosi kraj već, nadam se, početak borbe svakog čitaoca za boljeg sebe - kaže Mandić.

Foto: Promo

Za sada je ovo delo naišlo na odlične kritike, pa je tako pesnik, političar i politikolog Borivoj Rašuo ocenio da je roman mogao napisati “samo onaj koji zaista jeste”.

- Stanje u kojem normalnost postaje literatura, i to ne bilo kakva, nego ona najbolja, govori o tome u kakvom nenormalnom vremenu, lišenom svakog smisla mi živimo. Ovaj Mandićev roman zapravo svedoči o tome, a to je dovoljan razlog da ga pročitamo i zapitamo se koliko smo se mi udaljili od svoje biti, koliko smo postali ono što su drugi hteli od nas. Uveren sam da se čitanjem ovog briljantnog romana svako od nas više biti. A upravo to doživljavam kao smisao literature - poručio je Rašuo.

Da je roman “Ona koja jeste” , delo koje će se pamtiti, smatra i DušicaPotić, književni kritičar koja ocenjuje da je Mandić uskočio u čarobnu šumu literature ispisavši roman prvenac kao modelativno i refleksivno složen tekst, koji ipak ne zaklapa konačne odgovore, već iznova ponovo pokreće pitanja.

- Neočekivani obrt, što simbolički otkriva pravi identitet junaka nameće ponovno promišljanje pročitanog, a promena pripovedačke tačke gledišta dodatno usložnjava misaonu perspektivu i doprinosi neophodnoj zanimljivosti ovog savremenog romana - smatra Potić te zaključuje da će se ovaj roman pamtiti.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

U KNJIŽARAMA POSLE 6 GODINA PISANJA: Jedinstveno DELO Vanje Mandića u današnjoj književnosti!

Izvor: Kurir, 05.Apr.2017

...Roman “Ona koja jeste”, autora Vanje Mandića, jedinstven u dosadašnjoj književnosti, posle šest godina pisanja, od prošlog meseca nalazi se u domaćim knjižarama.."Roman je strukturiran kao mreža paralelnih simboličkih opservacija, refleksija i povezanih umetnutih priča koje sklapaju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.