Deljenje postelje –loše

Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deljenje postelje –loše

Žene bolje podnose isprekidan noćni odmor

Deljenje postelje sa nekim, makar to bila i voljena osoba, može privremeno da smanji moždane sposobnosti kod muškaraca, smatraju austrijski stručnjaci. Naime, kada muškarci spavaju u istoj postelji sa drugom osobom njihov san je poremećen i sutradan imaju poteškoće sa mentalnim funkcijama.
Nedostatak sna, takođe, utiče na povećanje nivoa hormona stresa kod muškaraca. Interesantno je da žene nemaju ovaj problem, one spavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čvršće kad je neko pored njih u krevetu.
Istraživanje je sprovedeno na univerzitetu u Beču i njime je bilo obuhvaćeno osam parova bez dece u trećoj deceniji života. Imali su zadatak da deset noći spavaju zajedno i još deset odvojeno, a svakog jutra su popunjavali upitnike kojima je procenjivana kognitivna sposobnost i proveravan nivo hormona stresa.

Iako su muškarci tvrdili da bolje spavaju sa partnerkom, njihovi rezultati su pokazali suprotno. Što se tiče žena, one su zaključile da bolje spavaju same ali ni deljenje postelje nije na njih uticalo toliko kao na muškarce. Kada je u pitanju sanjanje i pamćenje snova, žene bolje pamte snove ako spavaju same, dok muškarci bolje pamte snove posle seksa.

Stručnjaci smatraju da žene znatno bolje podnose isprekidan noćni odmor zato što su tokom života češće izložene različitim događajima koji sami po sebi prekidaju san. Rađanje i negovanje dece, menopauza pa čak i menstruacija utiču da žene spavaju kraće i sklone su čestom buđenju.

Spavanje je najsebičnija aktivnost koja je neophodna za normalno funkcionisanje organizma. Zato nema potrebe deliti postelju s nekim po svaku cenu, bolje je dobro se odmoriti.

J. M.

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.