Delimično odbačena optužnica protiv Miloša Delibašića

Izvor: B92, 01.Mar.2017, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delimično odbačena optužnica protiv Miloša Delibašića

Beograd -- Specijalni sud u Beogradu odbacio je deo optužnice protiv Miloša Delibašića kojom se tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Suđenje će mu biti nastavljeno za sada samo za optužbu da je učestvovao u ubistvu Miloša Vidakovića 2013, godine u Budvi.

Predsednik sudskog veća sudija Vladimir Duruz saopštio je na današnjem suđenju sa je Delibašić Srbiji izručen iz Crne Gore 2014. radi suđenja za razbojništvo (pljačku zlatare u Kolarčevoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulici u Beogradu), te da mu se ne može sudi za druga krivična dela.

Međutim, optužba za podstrekavanje na ubistvo Vidakovića je ostala u optužnici, dok on nije optužen za ubistvo Nikole Bojovića, iako se drugim optuženima sudi za to ubistvo u okviru istog procesa.

Na odluku sudskog veća o odbacivanju optužbi tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu, koji je ranije, kao i sudsko veće, potvrdio optužnicu protiv Delibašića.

Delibašić je uhapšen u julu 2013. godine u Crnoj Gori, a izručen je Srbiji zemlji u martu naredne godine, zbog teškog razbojništva u zlatari Izrael dajmond centar.

On je zatim pravnosnažno oslobođen tih optužbi, ali je u junu 2014. optužen za zločinacko udruživanje i za podstrekavanje na ubistvo Vidakovića.

U ovom procesu su osim Delibašića optuženi i Slobodan Šaranović i Ratko Koljenšić iz Crne Gore koji su i u toj državi optuženi za ova dela.

Šaranoviću i Koljenšiću sudi se u odstustvu jer su nedostupni pravosudnim organima Srbije, kao i Slaviši Novakoviću koji je u bekstvu, pa su na optužničkoj klupi samo Delibašić, Miloš Vojinović, Goran Bojanić i Saša Cvetanović.

Zbog upornog vređanja Vojinovića koji je priznao ubistvo Vidakovića i opisao radnje opstalih optuženih, sud je danas izrekao novčanu kaznu Delibašiću od 15.000 dinara.

Saša Cvetanović zvani pit bul, se tereti kao neposredni izvršilac ubistva Bojovića, a Goran Bojanić je optužen samo kao član grupe.

U optužnici se, kako su preneli mediji, navodi da su Šaranović i njegov sestrić Delibašić 2013. godine organizovali kriminalnu grupu sa ciljem prevlasti u kriminalnoj sredini i radi osvete Luki Bojoviću za ubistvo Šaranovićevog brata Branislava.

Luka Bojović, rođeni brat ubijenog Nikole je u španskom zatvoru gde služi kaznu od 18 godina zatvora zbog nedozvoljenog držanja (arsenala) oružja i falsifikovanje isprave.

Srbija je prošle godine povukla poternicu za njim nakon što je pravosnažno oslobođen od optužbi za više u ubistava, dok mu je stara kazna od 15 meseci zatvora uračunata u ekstradicioni pritvor u Španiji u kojem je bio dok se odlučivalo o sprskom zahtevu za izručenje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.