Delimičan štrajk radnika uprave

Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delimičan štrajk radnika uprave

Od 165 lokalnih uprava, za štrajk u javnim službama prijavilo se 105 gradova - rekao je predsednik Sindikata zaposlenih u pravosuđu, državnoj upravi i društvenim organizacijama Njegoš Potežica. Zaposleni koji su stupili u štrajk zahtevaju povećanje plata, smanjenje odnosa koeficijenata za obračun zarada i izmene Zakona o platama državnih službenika i nameštenika u državnim organima.



Zaposleni u opštinskoj upravi u Boru, koji su protekle nedelje bili u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dvočasovnom štrajku upozorenja zbog limitiranih zarada, juče su u 10 sati stupili u najavljeni generalni štrajk. Vrata zgrade opštine u ponedeljak su za građanstvo bila zatvorena od 10 do 12 sati. Nakon tog perioda, Borani su mogli da dobiju određene usluge, kao što je dobijanje dokumenata matične službe, ali je ostalo nejasno kako će se sutra sprovesti protest.

Sindikat Opštinske uprave u Leskovcu, koji ima oko 700 članova, proglasio je juče štrajk, uz održavanje minimalnog procesa rada, ali obustava nije bila vidljiva, budući da je sve normalno funkcionisalo i da stranke nisu vraćane sa mnogobrojnih opštinskih šaltera.

- Od sutra će možda biti radikalnije, jer očekujemo obaveštenje od načelnika od kojih smo tražili da preciziraju koje službe moraju da održavaju minimalni proces rada - kaže predsednica sindikata Gorica Zdravković.

Zaposleni u opštinskoj upravi u Kraljevu od juče su u generalnom štrajku. Od 270 radnika, juče su na radnim mestima bili samo oni koji rade u službama gde bi prestanak rada mogao da izazove teške pravne i materijalne posledice po građane i opštinu.

Oko 300 radnika Opštinske uprave u Smederevu je u generalnom štrajku. Štrajkači tvrde da neće odustati od postavljenih zahteva, među kojima je jedan od najvažnijih - povećanje plata. Prema rečima predstavnika štrajkača, sve službe obezbedile su minimum procesa rada kako bi građani mogli nesmetano da budu opsluženi. Gužve pred opštinskim šalterima juče su bile veće od uobičajenih.

Sve opštinske uprave u Paraćinu, Svilajncu, Rekovcu i Despotovcu juče su od 10 sati obustavile rad i pridržavale se uputstva o minimumu rada.

Zaposleni u opštinskoj upravi Užice, svi osim funkcionera, otpočeli su juče u podne generalni štrajk u kome će, kako kažu, istrajati sve dok im plate ne budu uvećane dvadeset odsto i dok sa državom ne potpišu posebni kolektivni ugovor.

Novosađani će od danas moći samo od 8.30 do 10 i od 14 do 16.30 časova da izvade neki dokument kod matičara ili ga overe u šalter šali u Gradskoj kući pošto počinje generalni štrajk administracije. U Beogradu radnici Uprave nisu štrajkovali.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.