Delfini razgovaraju kao ljudi

Izvor: Blic, 09.Sep.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delfini razgovaraju kao ljudi

Delfini međusobno razgovaraju tako što koriste isti proces koji u formiranju glasova i reči koriste ljudi, pokazala je nova analiza podataka prikupljenih pre četiri decenije.

- Naučnici su ovo otkrili tek sada zato što njihovo javljanje liči na zviždanje - rekao je Peter Madsen iz Instituta za biologiju na Univerzitetu Aarhus u Danskoj.

Istraživanje daje odgovor na pitanje kako delfini stvaraju iste karakteristične zvukove na površini mora i na dubinama u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojima visoki pritisak vode menja njihove frekvencije.

Madsen i njegovi kolege analizirali su digitalizovane zapise iz 1977. godine delfina Tursiops truncatus starog 12 godina. Tada su naučnici delfinu dali da udahne mešavinu helijuma i kiseonika, a testovi su pokazali da je nastavio da stvara zvukove istih frekvencija.

- Pre 40 miliona godina preci kitova živeli su na kopnu i za stvaranje zvukova su koristili vokalne nabore u grlu. Tu sposobnost su izgubili tokom adaptacije na život u vodi, ali istovremeno su razvili veštinu stvaranja zvukova u nosu koje funkcioniše na isti način - objasnio je Madsen. Ova vokalna sposobnost delfinima omogućava stvaranje šireg spektra zvukova, pa ček i brži prenos informacija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.