Delević: Nismo lagali u upitniku

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jan.2011, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Nismo lagali u upitniku

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da je Srbija, prilikom davanja odgovora na Upitnik Evropske komisije, "možda grešila, ali nije lagala".

"Verujem da je bilo grešaka, ali ne verujem da je bilo namernog prekrivanja istine. Bolje je prikazati stanje kakvo jeste, nego da objašnjavate kako želite da se promenite u budućnosti", rekla je Milica Delević za B92.

Kvalitetan odgovor pokazuje pravo stanje stvari, dodala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je Milica Delević i izjavila da se sve reforme i promene čine zbog samih građana, a Evropska unija je savetnik Srbije u tim procesima.

Milica Delević je rekla da će sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem i potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem u ponedeljak evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu predati više og 6.000 strana odgovora, odnosno 30 tomova.

Najveći izazov je bio uklapati odgovore izvršne, sudske, zakonodavne vlasti i nevladinih organizacija, izjavila je Milica Delević.

Prema njenim rečima, Srbija u rekordnom roku dala odgovore na Upitnik, što je bio zahtev Evropske komisije, i "pišu" joj se pozitivni poeni zbog transparentnosti procesa.

Upitnik sadrži dosta detaljnih pitanja, koja "ogoljavaju" kako funkcioniše država i na osnovu njih će Evropska komisija reći "zreli ste" za pregovore, izjavila je Milica Delević i najavila da će biti dodatnih pitanja.

Na pitanje o uslovu saradnje sa Haškim sudom, Milica Delević je odgovorila da više niko ne dovodi u pitanje političku spremnost Srbije za saradnju, ali da glavni tužilac tribunala Serž Bramerc traži načine kako potragu za preostalim beguncima učiniti efikasnijom, da bi se došlo do rezultata.

Milica Delević je najavila da će, sa odgovorima na Upitnik, Fileu biti predati i odgovori građana Srbije na pojedina pitanja iz Upitnika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.