Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2018, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegati o Zakona o krivičnom postuku po skraćenoj proceduri

SARAJEVO - Delegati u Domu naroda BiH odbili su danas hitnu proceduru izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postuku koji je u Predstanvičkom domu BiH usvojen.

Delegati su većinom glasova odlučili da se ovaj prijedlog razmatra po skraćenoj proceduri.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH iz bošnjačkog naroda Halid Genjac obrazložio je da hitnu proceduru za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH traži zbog potrebe poštivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << odluka Ustavnog suda BiH, ali i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom i konvencijama, sve s ciljem efikasne borbe protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala.

Slične stavove iznijeli su i delegati Mario Karamatić (HSS) i Martin Raguž (HDZ 1990), koji je apostrofirao odgovornost ključnih institucija u BiH za donošenje ovog zakona, a posebne kritike uputio je na račun Savjeta ministara jer se u proceduri nalazi dva prijedloga izmjena ovog zakona, umjesto da to bude jedan usaglašen prijedlog Ministarstva pravde BiH.

Delegat Dragutin Rodić (DNS) smatra da rješenja izmjena ovog zakona moraju apsolutno poštovati odluke Ustavnog suda BiH, kao i da ovaj posao treba uraditi u skraćenoj proceduri.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD) ističe da je ovo veoma važno pitanje za BiH, pogotovo za izgradnju pravne države.

On je oštro kritikovao Vijeće ministara zašto sve ovo vrijeme nije Domu naroda uputio usaglašen i prihvatljiv prijedlog izmjena ovog zakona.

Za njega hitnost ovog postupka nije sporna, ali smatra da izmjene pomenutog zakona treba donijeti u skraćenoj proceduri.

Ognjen Tadić (DNS), predsjedavajući Doma naroda podsjetio je delegate da se rasprava vodi o proceduri, a ne o političkim konsekvencama izmjena ovog zakona, pri čemu je apostrofirao obavezu provođenja odluka Ustavnog suda BiH.

On smatra da se ne smije dozvoliti da Ustavni sud BiH padne pod uticaj organizovanog kriminala.

Delegat Darko Babalj (SDS) izdvojio je svoje mišljenje u odnosu na ostale članove Kluba srpskog naroda i najavio da će glasati za „sve i jednu proceduru i za sve i jedno ponuđeno rješenje izmjena Zakona o krivičnom postupku“.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Nović: Nevjerovatno da izvršna vlast nije spremna da izvršava odluke čak ni Ustavnog suda

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2018

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović smatra da je Savjet ministara najodgovorniji za situaciju da su se u parlamentarnoj proceduri našla dva prijedloga izmjena i dopuna Zakona o krivčnom postupku BiH..."Prosto je nevjerovatno da...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.